Nastavljajući aktivnosti vezane za problematiku radne snage svojih članica, HGK – Županijska komora Split organizirala je u suradnji s udrugom Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) dva događaja koja su danas održana u hotelu Radisson Blu u sklopu manifestacije Grand Gourmet - okrugli stol ''Stipendiranje mladih – ključ uspješnog turizma'' te Sajam poslova i stipendiranja.
''Današnje manifestacije nastavak su naših aktivnosti na pomoći članicama u iznalaženju rješenja za gorući problem radne snage, koji je iz sezone u sezonu sve naglašeniji, kako kod nas tako i šire. Danas nam je u fokusu stipendiranje i stimuliranje mladih kao jedan od načina na koji se može osigurati buduća radna snaga, odnosno mladi zainteresirati i zadržati. Ono što želim naglasiti je važnost cjeloživotnog učenja i stalno unapređenje; sve zahtjevniji gosti imaju mogućnost našu ponudu komparirati s drugom, stoga treba opravdati očekivanja, stalno učiti i biti u tijeku s trendovima i potražnjom te ponuditi najbolje moguće'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, i sam s dugogodišnjim iskustvom u hotelijerstvu.
Na okruglom stolu su uz Tomaša sudjelovali vlasnik hotela u Budvi i osnivač crnogorskog Fakulteta za internacionalni menadžment u turizmu i hotelijerstvu Vuko Mitrović, profesor na francuskoj državnoj hotelijerskoj školi nedaleko Pariza Vladimir Vladić te Đurđica Glušević Radojković iz bračkih Svpetrvs hotela i Igor Leben iz Grand Hotela Lav.
Uz domaća iskustva, rasprava je pružila dragocjen uvid u situaciju u susjednoj Crnoj Gori, Francuskoj, ali i Sloveniji, o čemu je govorio Janez Damjan sa slovenskog instituta za strukovno obrazovanje, načine na koje se u regiji nose s izazovom nedostatka radne snage te, što je najvažnije, modele i primjere kako zadržati i motivirati domaću radnu snagu.
Poslodavci trebaju razmišljati u pravcu stipendiranja jer je to zasigurno jedan od načina na koji se može osigurati domaća radna snaga, čulo se na stolu, ali također je nužno da kao društvo puno radimo na ovom problemu, na rješavanju sezonalnosti našeg turizma te na iznalaženju modela da zaposleni u turizmu mogu dobro raditi i zarađivati tijekom cijele godine i imati kvalitetan omjer poslovnog i privatnog života koji će ih i zadržati.
A prilika da se rečeno potvrdi i u praksi pružila se odmah po završetku okruglog stola, na Sajmu poslova i stipendiranja, na kojem su poslodavci iz sektora turizma imali mogućnost predstaviti se učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola te studentima s područja Dalmacije.
Grand Gourmet, međunarodni festival individualnih natjecanja konobara, barmena i barista te timskog natjecanja ugostiteljskih objekata, prepoznat je i odabran za održavanje sajma upravo kao idealno mjesto susreta poslodavaca u turističkom sektoru i potencijalne, u skoroj budućnosti kvalificirane radne snage.