Dosadio vam je okus presušene piletine? Umjesto prsa, pripremite pileći zabatak i uživajte u njezinoj sočnosti. Meso će biti ukusnije ako upotrijebite pileći zabatak s kostima.
Dodatnu dozu sočnosti i okusa dat će i dobra marinada. Punkufer predlaže kombinaciju balzmatičnog octa, senfa, meda, maslinovog ulja i začina. Najbolje rezultate dobit ćete ako piletinu marinirate preko noći u hladnjaku, ili barem tri do četiri sata.
Piletina se peče na posteljici od nasjeckanog luka, a servira sa sezonskom salatom i prilogom po želji. Poslužiti je možete s pečenim krumpirom, kuhanom rižom ili kriškom domaćeg kruha.
Sastojci za mariniranu piletinu:
– 4-6 pileća zabataka s kostima
– 125 ml maslinova ulja
– 65 ml balzamičnog octa
– 2 žlice meda
– 2 čajne žličice senfa Dijon
– 1 veliki luk
– 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
– sol i papar
Priprema piletine:
1. U većoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, med, senf, sol, papar i mediteransku mješavinu začina.
2. U dobivenu smjesu stavite pileće zabatke i stavite u hladnjak preko noći.
3. Kada ste spremni za pripremu, očistite luk, narežite ga na veće komade i stavite li lim za pečenje.
4. Preko luka poslažite marinirani pileći zabatak i sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok se meso ne ispeče do kraja.
5. Poslužite piletinu s pečenim lukom i prilogom po želji. Dobar tek!