Sjećate li se recepta za umak od feta sira koji se pekao u pećnici s rajčicama, češnjakom i začinima prije nego što se u njega dodala kuhana tjestenina? Taj recept bio je hit na društvenim mrežama i svi su ga isprobavali tijekom pandemije.
Na vrlo sličan način priprema se i ovaj zapečeni krumpir sa sirom. Krumpir se oguli, nareže na manje komade te stavi peći u pećnici s blokom feta sira i češnjakom u kori.
Neposredno prije kraja pečenja češnjak se istisne iz ljuske te pomiješa s rastopljenim sirom i krumpirom, a potom se sve zajedno vrati u pećnicu da se krumpir zapeče do kraja.
Iskoristite svježe začinsko bilje za pripremu ovoga jela poput ružmarina, peršina i timijana, a ne kraju nemojte zaboraviti pokapati sve zajedno s nešto svježe iscijeđenog limunovog soka, piše punkufer.
Sastojci:
– 700 g oguljenog krumpira
– 150 g feta sira u komadu
– 4-5 češnja češnjaka u kori
– 3 žlice limunova soka
– 2 žlice naribanog parmezana
– 2 žlice nasjeckanog začinskog bilja
– biljno ulje po želji
Priprema:
1. Lim za pečenje namastite s nešto biljnog ulja.
2. U lim za pečenje stavite očišćeni i narezani krumpir. Posolite i popaprite po želji i sve dobro promiješajte.
3. U lim za pečenje stavite i češnjak u kori.
4. Na sredinu lima stavite feta sir.
5. Stavite peći sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 35 minuta. Kada je krumpir pečen izvadite lim iz pećnice.
6. Pažljivo istisnite češnjak iz kore i pomiješajte s rastopljenim feta sirom.
7. Pokapajte sve zajedno s limunovim sokom nasjeckanim začinskim biljem i naribanim parmezanom. Dodajte i još ulja po želji pa vratite krumpir u pećnicu da se zapeče oko pet minuta. Dobar tek!