Hrvatska je ove godine hit destinacija, a iznimka nije ni najsunčaniji dalmatinski otok - Hvar. Hvarskom rivom gotovo da se ne može proći od silnih turista, a u restoranima i kafićima traži se mjesto više.
Naš reporter napravio je đir Hvarom, a naišao je na prof. Godinovića sa splitskog FESB-a. Popričali su malo o problemima koji muče lokalno stanovništvo.
"Turistička sezona je dobra. Problem je ova trgovina koja radi cijelu noć, tu se skupljaju mladi ljudi, sjede, deru se... Ima tamo još pizzerija gdje je pizza bila 400 kuna. On može stavit i 1000 kn, ljudi kažu da je to legalno. Ok, legalno je, ali postoji nešto što se zove dobar ukus, a toga nedostaje kod nas. Radno vrijeme im je od 0-24, rade non stop, to se ne smije dozvoliti. Ljudi idu u kioske i kupuju alkohol. U nekim državama, primjerice u Švicarskoj, ne možete kupiti alkohol iza 17 sati. Netko tko se hoće napit, neka ide u bar pa neka se napije. To je problem i u Splitu", kaže nam.
Kaže da su takve trgovine nelojalna konkurencija kafićima i restoranima.
"Mislim da se treba malo bolje promisliti na koji način osmisliti ponudu, neman ništa protiv mladih, ali treba imati balans", kaže nam sugovornik.
Ističe i da nedostaje kulturne ponude, a isto tako i radne snage.
Pogledajte što nam je još kazao sugovornik u našem videu.