Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

IDEALNO JELO ZA ZIMSKE MJESECE Ovo je najbolji recept za vojnički grah

'Gušite' li se i vi u grahu? Ovaj recept morate probati
D.D. / Foto: Pixbay8. studenoga 2024. 20:40
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Vojnički grah recept koji možete pripremati prema ovom receptu na dva načina. Vani u kotliću na vatri ili kod kuće. U video receptu sam prikazao pripremu kako se pravi vojnički grah kod kuće. Prikazao sam i recept za domaći kruh sa miješanim kukuruznim brašnom. Okus je izuzetan. Kod pripreme vojničkog graha je bitno da ga ima puno, jer što je veći lonac, to je grah bolji i ukusniji. Ja kada pripremam vojnički grah, ostatak spremim i imam za još dva ili čak tri ručka. Inače, ovo je jelo za više osoba ili ljudi, za nekih 12 – 15 osoba a da svaki ima po dva tanjura, stoji u Sašinoj kuhinji.

  • Grah namočiti preko noći u hladnoj vodi
  • Procijediti i staviti kuhati u novu vodu. Čim zakuha, grah kuhati samo 5 minuta
  • Baciti tu vodu, oprati i ostaviti sa strane do upotrebe
  • Na malo masti, ulja ili kombinaciji oboje pirjati ljute papričice, nasjeckan luk, mrkvu, korijenasto povrće celer i peršin a sve prema količini navedenoj gore na vrhu stranice ili u video receptu. Pirjati 20 minuta do zlatno žute boje, jer što više upržite, to će naposljetku biti bolje i bolji okus graha
  • Sada dodati nasjeckane suhomesnate proizvode na komade srednje veličine, ne prevelike a opet ne premale. Količina po želji a ja sam stavio slaninu zajedno sa kožom i sječenu dimljenu lopaticu
  • Pirjati sve zajedno petnaestak minuta, dimljeno suhomesnato će fino pustiti svoju masnoću i sokove pa će luk, mrkva i korijenasto povrće biti još bolje i kvalitetnije izdinstano (pirjano)
  • Sada dodati i podliti sa samo pola litre vode. To je zbog toga da se vojnički grah nebi zalijepio dolje za podlogu dok dodajete ostale sastojke za ovo prefino varivo. Bilo bi “grehota” kako se ono kaže, da sve propadne i da zagori te promijeni okus zbog toga
  • Dodati listove lovora, papar u zrnu, rajčice prepolovljene na pola, rog paprike i onaj grah koji ste procijedili nakon što ste ga opkuhali
  • Sad zaliti sa 4,5 litre vode. Znači sa one pola litre stavio sam ukupno 5 litara
    Čim zakuha, kuhati narednih 20 minuta ali promiješajte sa vremena na vrijeme jer u ovoj fazi je grah težak, još nije kuhan, padne na dno i lako se zalijepi
  • Nakon 20 minuta izvadite rajčice i ogulite, ide bez problema i veoma lako. Narežite je sa nožem na manje komadiće i vratite natrag u grah. Kuhati narednih sat vremena
    Nakon sat vremena, isto napravite sa rog paprikama. Izvadite van ogulite i pasirajte vilicom te vratite u grah
  • Zaprška je posljednji dio u pripremu vojničkog graha. U tavi otopiti zagrijati mast, ulje, kombinaciju oboje i dodati sjeckani češnjak. Pripazite da ima ulja odnosno masti jer ako niste dosta stavili, zaprška će biti suha i neće moći upržiti, pa možete dobiti grudice u vojničkom grahu, što naravno ne želite ni vi ni ja
  • Češnjak ne pržiti dugo da ne izgori, već samo promiješati kojih deset sekundi pa dodati brašno i slatku papriku. Nastaviti miješati i pržiti oko pola minute pa dodati u jelo i dobro promiješati. Ostaviti da se kuha još 5 minuta
  • Nakon proteka vremena vojnički pasulj fažol pažulj ili grah je gotov. Samo dodati još dosta sjeckanih listića svježeg peršina i promiješati
Tekst se nastavlja nakon oglasa
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
93
Haha
15
Nice
49
What?
9
Laž
11
Sad
17
Mad
30
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
15
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
5
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
5
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
6
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
7
sat
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.