Postoje oni ljudi koji su inspiracija svima. Često su to sportaši, pjevači, glumci, a u današnje vrijeme sve popularniji influenceri. No, postoje i oni "mali" ljudi. "Mali" ljudi koji su - najveći.
Po jednu takvu priču zaputili smo se u Gata, selo pored Omiša, upoznati 25-godišnju Nensi Očašić, ženu čija je životna priča sve samo ne laka. Do prije godinu dana živila je svoj san sa svojim suprugom Ivanom i dječakom Josipom Mihaelom. Bavili su se pečenjem poljičkog soparnika te su kako ona voli kazati, uveseljavali ljubitelje ovog autohtonog poljičkog jela.
"Osim malog dječaka i njegovih očiju, snagu pronalazim u svakom trenutku provedenim s mojim čovikom, zbog kojeg sam danas osoba koja se ne predaje"
Tada ih je iz snova probudila strašna vijest da su tragično ostali bez supruga i oca. Iako bi mnogi izgubili snagu za dalje, Nensi se nije predala i nastavila je živjeti zbog svog sina i uspomene na muža. I dalje radi vrijedno radi soparnik i prema onome što smo čuli od mnogih, jedna je od najboljih u ovom poslu.
- Soparnikom se počela baviti s mužem prije sedam godina. Tada smo živjeli na rijeci Cetini bez struje i vode u jednoj kućici. Zaključili smo da bi se trebalo baviti nečime što ima veze sa zemljom i odlučili smo da to bude soparnik. Sada ga radim doma, a u ovom poslu sam ja našla mir i nije mi ga teško bilo raditi onda, a ni sad. Godinu dana nakon rodio nam se sin i trebalo smo raditi nešto stalno, da smo oboje s djetetom jer ga nismo željeli nikome ostavljati - prisjetila se početaka Nensi.
Strašna tragedija joj je preko noći promijenila život, ali ona se i dalje bori.
- Najviše radim sama sa svojim dječakom Josipom, koji ima pet godina. Iako, kada zagusti, pomogne svekar i moje dvije prijateljice, koje provedu dan uz kavu u drvima. Josip također ide sa mnom u drva, radi i igra se kroz taj rad. Par puta sam prekinula sa soparnikom, ali sada ne odustajem. Odakle mi snaga? Osim malog dječaka i njegovih očiju, snagu pronalazim u svakom trenutku provedenim s mojim čovikom, zbog kojeg sam danas osoba koja se ne predaje. Borim se bez obzira na sve. Moj moto je bez straha, malim koracima i samo naprijed. To dugujem svojim vitezovima. Dijete treba dignut na noge i usmjerit ga u pravom smjeru - priča nam Nensi.
Soparnik nije lako pripremiti.
- Bez dobre vatre nema ničega. To traje najmanje sat vremena, a odmah nakon loženja radim pripremu tijesta. Nakon grijanja komina se razvlače kore i priprema soparnik, što traje sigurno pola sata i onda do petnaest minuta dok se ispeče, ovisno o zagrijanosti komina. Bez odlaska u drva ne bi bilo ni soparnika te je to osnova svega. Radi se o receptu starom stoljećima, ali mislim da je tajna dobrog soparnika da ga radi osoba koja uživa u tome. Soparnik treba raditi s ljubavlju - govori nam.
"Želimo hraniti ljude koji znaju prepoznati kvalitetu proizvoda kao što je soparnik"
Dostavlja ga u Makarsku, Dubrovnik i diljem Dalmatinske zagore, a probao se i u Zagrebu,
- Oko svega ima previše posla. Čas sam u drvima, čas u polju, čas na pazaru, nekad ne znaš gdje si. Želim se nastaviti ovim baviti i imam planove za dalje. Kada dođe vrijeme za to, onda ću uključiti druge bliske ljude u ovo. Sad nemam baš uvjete za to. Nedostaje veći komin i sve što dolazi uz to za širenje posla - kazuje Nensi.
Ne traži puno...
- Zadovoljla bih se jednom malom radionicom u kojoj bih mogla neometano raditi soparnik i držati kvalitetu proizvoda. Voljela bih uključiti ljude koji žele raditi ovaj posao, skupljati drva, boraviti u prirodi, paliti vatru i saditi blitvu. Želimo hraniti ljude koji znaju prepoznati kvalitetu proizvoda kao što je soparnik - objasnila nam je.
Soparnik je nadaleko poznat te je jedno od zaštićenih jela u Hrvatskoj i na popisu je UNESCO-ve nematerijalne baštine
- Puno ljudi zna za njega, a pogotovo turisti. Privlačan je izgledom i reklama je sam za sebe. Okus je jedinstven i ljudima to ostane u pamćenju. Tako se on širi od čovjeka do čovjeka. Nekada turistički vodiči dovedu na sajmove turiste koji se prvi put susretnu sa soparnikom, a ima i onih koji slučajno naiđu, zastanu i pomisle da je to jedna velika pizza. Kada im kažeš od čega je, probaju i onda se vrate za ponijeti još sa sobom - kaže Nensi.
Njezin soparnik morate probati, evo kako ga nabaviti
Ide joj dobro. Uz standardne narudžbe, tu su pirevi, krštenja i sve ostale proslave.
- Hvala Bogu, uvijek radim. Ne mogu biti nezadovoljna. Onaj tko ga želi naručiti, može se javiti preko Facebook stranice Mali knez - Poljički soparnik ili se mogu javiti meni izravno na mobitel (097 750 5478). Svaki utorak sam u Zadvarju na sajmu, a ljeti ću prodavati po obali - poručuje.
Nažalost, nije zadovoljna načinom na koji je zaštićen ovaj brend. Može se puno više učiniti po tom pitanju.
- Ne čini se dovoljno jer se danas puno toga prodaje pod imenom soparnik. Možete ga pronaći na svakom kantunu ili pekari. Ljudi koji ne znaju razliku i onda ga kupe, a to nije soparnik. Pravi se radi na kominu, a ne u krušnoj peći ili ne znam gdje već. Puno ljudi ga tako proba i kaže da ga ne voli. Kada probaju uistinu pravi soparnik, onda se oduševe - smatra.
Na kraju je poručila.
- Tko ima želje i volje, može ga naučiti raditi. No, to je jedna fizička vrsta posla i na to trebaš biti spreman. Kada ga radiš, većinu vremena provodiš u kominu i u drvima, a najbitnija su kvalitetna blitva i čisto maslinovo ulje. Nema straha i samo naprijed. Samo pomalo. Od ovoga svega mi je najdraže dječje društvo, koja sama dolaze i žele sudjelovati. Uz njih su dani najljepši. Kroz igru, zabavu i druženje zajedno rastemo, usavršavamo znanje i vještine. Dok je tako, ima nade - zaključila je Nensi.