Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti razvoja demencije, bolesti koja se primarno odnosi na oštećenje pamćenja, ali može zahvatiti i druge intelektualne sposobnosti i osobnost, niste sami. Ipak, možete poduzeti određene korake kako biste smanjili rizik, kao što je uključivanje određenih namirnica u prehranu koje pozitivno djeluju na zdravlje mozga.
Kako prenosi Parade, istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients otkriva da jedna vrsta bobičastog voća može pomoći u smanjenju rizika od razvoja demencije. Pokazalo se da borovnice mogu zaštititi od kognitivnog opadanja kod osoba s već prepoznatim rizičnim čimbenicima.
Kako borovnice smanjuju rizik od demencije?
Prema neurologu dr. Davidu Perlmutteru, borovnice pozitivno utječu na zdravlje mozga na više načina. "Konzumacija bobičastog voća, posebno borovnica, može poboljšati kognitivne sposobnosti i podržati metabolizam mozga, što može smanjiti rizik od demencije," objašnjava Perlmutter za Parade. On napominje da problemi s metabolizmom mozga izravno povećavaju vjerojatnost razvoja demencije.
Dr. Perlmutter pojašnjava da borovnice poboljšavaju funkcije poput izvršnih sposobnosti i performanse memorije, zahvaljujući antocijaninima i proantocijaninima koji pomažu u proizvodnji energije u mozgu.
Borovnice su također bogate antioksidansima koji pružaju dodatne zdravstvene prednosti. "Imaju snažno protuupalno djelovanje koje pomaže u smanjenju upale u mozgu, što je ključni čimbenik rizika za demenciju i druge neurodegenerativne bolesti," objašnjava nutricionistica Catherine Gervacio. Uz borovnice, za zdravlje mozga možete konzumirati i jagode, maline i acai bobice.
Što se tiče preporučene količine, Gervacio navodi da je pola do jedne šalice bobičastog voća dnevno obično dovoljno za podršku zdravlju mozga, dok dr. Perlmutter predlaže donji raspon, oko pola šalice dnevno.