Danas je u HGK – Županijskoj komori Split održana izborna sjednica vodstva Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti ŽK Split za naredno četverogodišnje razdoblje. Za predsjednika Strukovne grupe ponovno je izabran dosadašnji predsjednik Ivan Malada, tvrtka Carski trg d.o.o., dok su za njegove zamjenike izabrani Alma Harašić Bremec, Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i Stipe Jeličić, Grašo Commerce d.o.o. i Prokurativa d.o.o. Poslovna tajnica je Nataša Bušić iz ŽK Split.
Strukovna grupa ugostiteljskih djelatnosti okuplja članice HGK s područja Splitsko-dalmatinske županije kojima je pretežita djelatnost priprema i usluživanje hrane i pića te koje plaćaju članarinu Komori, a s ciljem unapređenje rada i poslovanja ugostiteljskih djelatnosti.
Strukovna grupa, koja je i do sada bila aktivna na rješavanju problema i izazova s kojima se djelatnost suočavala i zaštiti zajedničkih interesa, i u budućem razdoblju planira istim smjerom.
''Ovim putem pozdravljamo zakonsko rješavanje tretmana napojnica, kao i dobru volju koja je iskazana za izmjenom Odluke o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu, a koja vodi konačnom rješenju vođenja skladišta kroz financijsko knjigovodstvo'', poručio je Malada.
Vezano za problem radne snage u ugostiteljstvu, sudionici sjednice su pohvalili dosadašnju suradnju HGK - ŽK Split, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Split na organizaciji radionica o proceduri zapošljavanja državljana trećih zemalja, kako bi se olakšao i ubrzao proces zapošljavanja radnika iz tih zemalja, te su najavili da će nastaviti s nastojanjima da se ta procedura još i više ubrza.
Također će, istaknuli su, raditi i na tome da se zanimanje pomoćnog konobara, koje je u Splitsko-dalmatinskoj županiji samo sezonsko deficitarno zanimanje proglasi cjelogodišnjim deficitarnim, kako je to u ostalim obalnim županijama osim Splitsko-dalmatinske i Zadarske, jer sezona, a time i potreba za stranom radnom snagom tog profila traje i duže od šest mjeseci