Zadnji dani ljeta i početak jeseni u znaku su jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih. U nastavku saznajte najbolji recept za juhu od bundeve koji ćete probati ove jeseni!
Na tržnicama ćete pronaći različite vrste bundeve i niti s jednom nećete pogriješiti, no za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore.
RECEPT ZA KREM JUHU OD BUNDEVE
1 veća ili 2 manje butternut tikve
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 krumpir
2 velike žlice maslinovog ulja
1 l povrtnog ili mesnog temeljca (ili vode)
sol, papar
Za serviranje: bučino ulje, bučine sjemenke, kiselo vrhnje
PRIPREMA
Prerežite tikvu na pola, ogulite joj koru, a iz unutrašnjosti uklonite sjemenke. Narežite ju na manje kockice. Krumpir srednje veličine ogulite i narežite na sitne kockice. Ako želite, ovo je trenutak u kojem možete receptu na isti način dodati mrkvu, korabu, celer… Kockice povrća nek budu debele tek centimetar, dva, da se stignu dobro termički obraditi.
Očistite i narežite luk pa ga dinstajte na maslinovom ulju pet minuta, dok ne omekša. Pred kraj mu dodajte i usitnjeni češnjak. Dodajte sve povrće koje koristite i dinstajte ga na ulju i luku desetak minuta na slaboj vatri. Zalijte temeljcem, začinite solju, paprom, sušenim ili svježim začinima po želji (odlično idu peršin, vlasac, čak i čili), pa ostavite sve da se kuha oko pola sata. Ako nemate temeljac možete koristiti vodu, ili pomiješajte vodu i temeljac. Količina ovisi o gustoći koju želite dobiti.
Kad je sve povrće skuhano i meko, sklonite lonac sa štednjaka i sve usitnite štapnim mikserom. Provjerite začine i dodajte još ako nečega fali. Vratite na štednjak krem juhu još nekoliko minuta.
Servirajte tako da u svaki tanjur stavite žličicu kiselog vrhnja, žlicu bučinog ulja te posipate tostirane bundevine sjemenke, piše Putni kofer.