Omiljeno povrće koje se uzgaja u cijelom svijetu pobacano je jutros na splitkim Plokitama. Prema fotografijama koje nam je poslao čitatelj možemo vidjeti da je krumpir proklijao i pretpostavka je da je zato i bačen.
Samo nam nije jasno zašto nije bačen u za to posebno određen spremnik već pored njega.
Krumpir brže klija na visokom temperaturama, ali to nije razlog da ga se ne upotrijebi za kuhanje, pečenje, prženje,... ako klica nema previše i nisu prevelike.
Evo i pojašnjenja:
Naime, iako je krumpir proklijao, dok god klice nisu podivljale, nema ih previše i nisu prevelike, on je još uvijek siguran za konzumaciju.
"Ako su klice manje i krumpir još uvijek nije omekšao ili se smežurao, dovoljno ih je samo odstraniti, krumpir obraditi i konzumirati. Međutim, ako su one velike i ako je krumpir već na dodir mekši, može postati razlog za glavobolju ili probavne smetnje", objasnila je Ellen Shumaker za Huffington Post.
Kad krumpir ima klice i zelene mrlje, najsigurnije ga je baciti u organski otpad. "Ako krumpir ima samo malu zelenu točku, možete ju jednostavno odrezati zajedno s klicama prije termičke obrade krumpira", kaže Xu. “Međutim, ako krumpir ima velike zelene površine ili ako su klice duge i dobro razvijene, najbolje je baciti cijeli krumpir kako biste izbjegli rizik od trovanja solaninom."