Prepeličja jaja smatraju se poslasticom u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Aziju, Europu i Sjevernu Ameriku. Poznata su delicija u japanskoj kuhinji. Mogu se konzumirati sirova i kuhana, a u koriste se i u kombinaciji sa sushijem.
Na Filipinima, kwek-kwek je popularna delicija ulične hrane
U Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Venezueli, jedno tvrdo kuhano prepeličje jaje uobičajen je preljev na hrenovkama i hamburgerima, koji se često učvršćuje čačkalicom. Na Filipinima, kwek-kwek je popularna delicija ulične hrane, koja se sastoji od meko kuhanih prepeličjih jaja umočenih u tijesto narančaste boje prije nego što se nabode na ražnjiće i prže.
Jeftin zalogaj za pivo, i delicija u Aziji...
Nadalje, u Indoneziji ulični prodavači prodaju mala pakiranja tvrdo kuhanih prepeličjih jaja kao grickalice, a prepelica na ražnju se prodaju kao satay uz glavna jela kao što su soto i bubur ayam.
U Vijetnamu se vrećice kuhanih prepeličjih jaja na uličnim štandovima prodaju kao jeftin zalogaj za pivo, dok u Južnoj Koreji u trgovinama se prodaju velike, jeftine vrećice kuhanih prepeličjih jaja.
No, koliko su prepeličja jaja popularna u Hrvatskoj. Naime, jedan mladi vrgorački poljoprivrednik odlučio se na proizvodnju ove egzotične vrste jaja.
Mladi poljoprivrednik iz Vrgorca 'podignuo je letvicu', uzgaja prepeličja jaja
Mate Radonić iz Koteza kod Vrgorca kaže nam da prepeličja jaja uzgaja već tri godine. Mladić iz vrgoračkog kraja tek je napunio 25 godina, ali još kao mlad je prepoznao priliku te se odlučio na neobičan poslovni potez.
"Prepeličja jaja uzgajam već tri godine. Imam svoju 'malu farmu' od 400 prepelica i bavim se prodajom jaja", rekao nam je u početku.
Kaže da mu je taj poslovni potez došao potpuno spontano. Na Internetu je naletio na nekoliko zanimljivih članaka o prepelicama te se odlučio baciti u posao.
"Čitao sam na Internetu da su ta jaja zdrava i odlučio sam se okušati u proizvodnji. Imam 400 prepelica, a svakodnevno me zovu ljudi iz cijele Hrvatske. Žele kupiti ova jaja jer su čuli da su zdrava i energetski učinkovita za organizam. Jedno prepeličje jaje ima energetsku vrijednost kao sedam kokošjih jaja", pojašnjava nam mladi poljoprivrednik.
"Ljudi su zadovoljni, često se javljaju i žele kupiti prepeličja jaja"
I stvarno, jaja prepelice se koriste u liječenju brojnih bolesti, kao što je npr. liječenje visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, dijabetesa, astme, migrene, slabokrvnosti... No, ako ih želite konzumirati, morate biti oprezni. Naime, bolesnici s osjetljivom žuči trebaju paziti s konzumacijom prepeličjih jaja jer im može naškoditi.
Također, zdrava su i za djecu koja imaju slab apetit ili su u razvoju, a njihova konzumacija idealna je i za ljude koji se oporavljaju nakon bolesti ili operacija. Ako se ova jaja koriste kao lijek ne bi trebala biti starija od 30 dana jer do tad imaju najveća ljekovita svojstva. Čuvaju se u hladnjaku na temperaturi od 1°C do 4°C i tako čuvana mogu se 60 dana koristiti u svježem stanju te nakon toga samo kuhana ili pečena.
U svakom slučaju, mladi poljoprivrednik Mate Radonić iz Koteza kod Vrgorca svoju poljoprivrednu priču je proširio, ali i 'dignuo' na višu razinu. Njegov poljoprivredni put je uistinu poseban i specifičan, a kako nam je već rekao, prodaja i proizvodnja mu idu jako dobro.
"Ljudi su zadovoljni, često se javljaju i žele kupiti prepeličja jaja. Mislim da sam uspio, ovo sam pokrenuo iz ljubavi i radoznalosti. Mislim da sam uspio", zaključio je optimistično za Dalmaciju Danas.
Pogledajte VIDEO iz Koteza kod Vrgorca...