Na XV. Međunarodnom otvorenom prvenstvu Crne Gore u natjecanju kuhara, Ante Jonjić (34), šef kuhinje restorana Bura iz Dubrovnika i član udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, osvojio je zlatna odličja u dvije kategorije.
Na istom natjecanju u Budvi Jonjić je lani osvojio srebro i zlato, a ovaj put međunarodni žiri oduševio je jelom od janjetine i dekonstrukcijom cheesecakea. U revijalnom dijelu programa manifestacije ŠKMER-ovi iskusni chefovi Nikša Ivičević Bukara iz Drvenika i Goran Staničić iz Brela pripremili su hobotnicu pečenu u morskom žalu u karioli (tačkama), specijalitet koji su prvi put javno predstavili na lanjskom Biseru mora u Supetru i oduševili prisutne.
„Na natjecanju je sudjelovalo preko 200 natjecatelja iz 10-ak zemalja, a okušao sam se u kategoriji Jelo od janjetine pripremivši rimski njok punjen trganom janjetinom, janjećim demi glaceom, pečenim janjećim čopom, uljem od mladog luka, gelom od kadulje i pjenom od parmezana, što mi je donijelo zlatnu medalju.
Druga kategorija bila je Restoranski desert, radio sam dekonstrukciju cheesecakea od limete. Za ovaj desert također sam osvojio zlatnu medalju. Ovom prilikom također sam položio za međunarodnog kuharskog suca. Svakako moram spomenuti tvrtku Mars d.o.o. i Marija Zvonu koji su mi bili sponzori na ovom natjecanju.“ – ispričao je Bura, koji osim što vodi kuhinju, također je i manager restorana Bura.
Jonjić se čvrsto zalaže za tradicionalnu mediteransku kuhinju, a posebice da se očuvaju recepture njegovog rodnog Imotskog. Bio je stipendist ŠKMER-a od 2015. godine, a prvi mu je mentor bio chef Željko Neven Bremec. Učio se kuhanju i od drugih edukatora udruge - Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park, te svog uzora - Hrvoja Zirojevića. Jonjić je do sada osvojio dva zlata i srebro na međunarodnom natjecanju u Biseru Konjica 2022. u Bosni i Hercegovini te odličja na prvom Dubrovnik Grand Gourmetu održanom u veljači 2024.“