Jedino na otoku Korčuli, i to samo u mjestima Blato i Vela Luka, priprema se osobit kolač: lumblija. Naziv "lumblija" dolazi iz francuskog "ne l’umblie pas" tj. ne zaboravi me, pretpostavlja se iz Napoleonovog doba. Peče se u spomen na one kojih više nema. Još uvijek je tajna zašto se zadržala kao tradicija na tako ograničenom području.
Ovaj kolač peče se tradicionalno početkom studenog u sjećanje na najmilije, na sve one koji su raseljen diljem svijeta i udaljeni od svog doma, na sve kojima su dolazili paketi s kolačem lumblijom iz njihove domovine.
Najmirisnija luška manifestacija, "Stajun od lumblije”, ove godine ide u novom ruhu.
"Ne želeći prekinuti tradiciju, a koristeći se „novim normalnim” pokušat ćemo se družiti i uživati u danima koji slijede, na virtualni način" - stoji u opisu organizatora manifestacije Turističke zajednice općine Vela Luka. Tako je ove godine "Stajun od lumblije" virtualan, do 2. studenog mogla se poslati fotografije ove korčulanske delicije.
Pristigle su uistinu sjajne fotografije lumblija i to čak s dalekih kontinenata. Natjecatelji su sebi dali truda i maštovito dočarali svoj doživljaj Stajuna od lumblije. O ovogodišnjoj pobjednici /ku u Prvom međunarodnom virtualnom natjecanju u izradi lumblije odlučivat će publika na Facebook stranici Turističke zajednice, a glasovanje završava danas u 12 sati.
Tada će se proglasiti prva tri mjesta s najviše Vaših lajkova. Za pobjednike su pripremljene prigodne nagrade.
Recept za Lumbliju
Lumblija je trajni kolač zbog svojih sastojaka, koji je to ukusniji što je stariji, a zadržava svježinu mirisa i okusa mjesecima nakon spremanja u blaćanskim konobama.
Glavni, a možda i najvažniji sastojak je varenik. Varenik se pravi od mošta korčulanskih vina, kuha se nekoliko sati na laganoj vatri jer ne smije provriti, sve dok se ne reducira i postane sirup specifičnog okusa.
Sastojci za recept:
1 kg brašna
kockica kvasca
1,5 dl mlijeka
200 g šećera
1 dl maslinova ulja
100 gr varenika
50 gr rakije lozovače
100 g sjeckanih prženih badema
100 g grožđica namočenih u varenik
Vanilija, muškatni oraščić, klinčići, cimet, aniš, naribane korice limuna i naranče, sol
Vode po potrebi
Priprema recepta:
Stavite kvasac u toplo mlijeko s malo šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nabubri.
U veliku posudu staviti brašno, šećer, vaniliju, cimet, samljevene klinčiće, muškatni oraščić,aniš te koricu limuna i sol te sve dobro izmiješati u suho. Dodati bademe, grožđice s rakijom, maslinovo ulje i kvasac, pa umijesiti srednje tvrdo tijesto, dodajući varenik i po potrebi mlaku vodu.
Kada je dobro umiješano, ostaviti sat vremena da se tijesto digne. Onda premjesiti, podijeliti na 4-5 dijelova, oblikovati ih u okrugle kruščiće i staviti da se peku na 180 C 45 – 60 min. Kada ih izvadite još tople premažite varenikom i pospite šećerom.
Lumbliju se preporuča poslužiti kad odstoji najmanje dan. Nakon blagoslova lumblija se kuša uz bićerin prošeka, daruje se susjedima, u paketima šalje rodbini i prijateljima.
Dio onog značenja “ne zaboravi me” lumblija je dakako zadržala i za sebe samu. Zato obavezno kušajte ovaj neobičan trajni kolač čiji pomalo mističan okus i miris sigurno nećete zaboraviti.
U slast!
Recept napisao: Ivica Bota