Kučiće, maleno mjesto u zaleđu Omiša, i ove godine postaje domaćin popularne manifestacije pod nazivom "Kučićka špica", koja će se održati ove subote, 12. listopada 2024. godine. Bogat program započinje u 16 sati, a mještanima i posjetiteljima nudi pregršt kulturnih i zabavnih sadržaja. Fešta se održava uoči blagdana sv. Luke, zaštitnika Kučića.
Tradicionalni specijaliteti
Prvi dio manifestacije je izložba fotografija pod nazivom "Pečat od vrimena", koja će biti postavljena u sportskoj dvorani u Kučićima. Radi se o projektu portala Dalmacija Danas, a izložba će na vizualno dojmljiv način prikazati povijest, svakodnevicu i trenutke života ovog kraja.
Ova izložba posljednjih mjesec dana je bila postavljena u Etnografskom muzeju Split, a kako je izgledalo svečano otvorenje možete pogledati u ovom videu:
Virtualnu šetnju izložbom možete doživjeti na ovom LINKU.
Nakon kulturnog dijela programa, slijedi 8. pučka fešta u Domu Kučiće, s početkom u 17 sati. Fešta će ponuditi tradicionalne specijalitete ovog kraja, poput bravetine na špicu i tripica, koje će posjetitelji moći kušati u toplom i prijateljskom ambijentu. Također, organizirana je i zabavna seoska lutrija koja će se održati u 21:30, a svi prisutni mogu očekivati i brojna iznenađenja koja će dodatno obogatiti atmosferu.
Kada govorimo o špici u Kučićima, onda je riječ o vrhunskom gastronomskom jelu ili preciznije, riječ je o bravetini na špicu. Iako se i druge vrste mesa mogu pripremati na ovaj način, bravetina je najukusnije i najpoznatije meso koje se priprema na ovaj način.
Ovo jelo karakterizira poseban način pripreme. Meso se izreže na male komade, posoli se i stavlja se na posebno izrađeni, tanki ražanj zvan špica. Meso se peče oko sat vremena. Pred sami kraj pečenja meso se posipa brašnom da bi sačuvalo masnoću i samim time sočnost. Za pripremu ovog jela jako je bitna kvaliteta mesa. Najbolje je meso od dvizice tj. ovce ili brava starog dvije godine. Bravetina je najukusnija u kasno ljeto i ranu jesen. U ovom periodu i najviše se priprema.
Već dugi niz godina bravetina na špicu zaštitni je znak gastronomske ponude Kučića. Bravetina se jede i u drugim dijelovima Dalmacije ali samo u Kučićima možete kušati izvornu bravetinu na špicu.
U slučaju da vam je kučićka špica primamljivija od one zagrebačke, najbolje vrijeme za posjet Kučićima i uživanje u ovom autohtonom kučićkom specijalitetu je period oko Velike Gospe. Za veselo raspoloženje pobrinut će se glazba uživo, koja će sve posjetitelje držati u ritmu do kasnih večernjih sati, a nešto više detalja i o poznatom kućičkom događaju otkrio nam je Joško Vukasović, predsjednik Kulturno umjetničke udruge 'Kučićka špica'.
"Još jednom ćemo svima pokazati bogatu gastronomsku ponudu našeg sela. 'Kučićka špica' je poznata svima i mnogi svake godine dođu u naše selo kako bi se dobro zabavili i najeli. Također, Dalmacija Danas će predstaviti svoj poznati projekt 'Pečat od vrimena'. Svake godine bude zanimljivo na seoskoj lutriji, a sve ovo je u organizaciji Kulturno umjetničke udruge 'Kučićka špica'", rekao je Dalmaciji Danas predsjednik udruge Joško Vukasović.
Nadodajmo na kraju da i ovim putem organizatori pozivaju sve da dođu, uživaju i zabave se u Kučićima. Naglašavaju da su ovakvi događaji ključni za očuvanje tradicije i zajedništva lokalne zajednice.
Podsjetimo, putujućom izložbom "Pečat od vrimena" predstavljaju se žene, nositeljice znanja i vještine izrade dalmatinskog tradicijskog jela - plisnaca, prisnaca ili tituša, kojega mnogi nazivaju i "kolačem s ognjišta".
Sastojci ovog jela razlikuju se od kraja do kraja. Ponegdje ga nalazimo kao sasvim jednostavnu pogaču izrađenu od brašna i vode, dok manje skromna verzija, uz tijesto, uključuje blitvu i drugo povrće. U sasvim bogatoj varijanti izrađeno je sa sirom i jajima. Plisnac se pekao na otvorenom ognjištu. Varijacije jela govore puno i o samome području odakle potječe, o plodnosti tla i klimatskim uvjetima. No, ovog jela danas ne bi bilo da nema ljudi koji ga još uvijek izrađuju. Zato s ponosom predstavljamo četiri žene – nositeljice ove tradicije, koje su s nama podijelile umijeće izrade ovog dalmatinskog specijaliteta.
To su: Ksenija Čirjak iz Pristega, Pavenka Kovačić iz Žrnovnice, Marija Prelas iz Srijana i Tatjana Sovulj iz Kučića.
Više u projektu pročitajte OVDJE.
Pregršt događaja u Kučićima
Što je "Pečat od vrimena" portala Dalmacija Danas?