- Život na otoku svima je primamljiv ljeti, a dosta ljudi se pita što mi tu uopće radimo zimi i kako možemo živjeti na otoku zimi kad nema toliko ljudi, događanja, shopping centara i sličnog. Pitanja poput ˝Kaj vi tu radite prek zime?˝ ideja su za organizaciju jesenskih i zimskih aktivnosti da pokažemo svima kako nam je na otoku lijepo i kako u biti imamo puno toga za raditi, kako i dalje uživamo u blagodatima mora, maslinika, šuma, čistog zraka, bilja, …
Pridružite nam se i uživajmo u našem otoku i svemu što nam daje.
1. ˝Je bilo sriće?˝ // 25.10.2020.
Glavno pitanje ovih dana u večernjim satima na našem portu. Ko god ima kajić ide na lignje, a najvažnije je koliko je ko ima sriće. A ženama doma je glavno pitanje oće podušit sa kumpirima ili na kolutiće?
Ove godine održava se drugi po redu lignjolov, natjecanje naziva ˝Je bilo sriće?˝ u smanjenom obujmu zbog epidemioloških mjera. Lovi se od uvale Duboka do uvale Deralo. Prijave ekipa: od 15.30 do 16 sati ispred Kavanjinovih dvora.
Sudjelovanje je besplatno, ulov ostaje vlasniku.
Nagrade:
Poklon bon od 1000,00kn + diploma - 1. mjesto
Poklon bon od 500,00kn + diploma - 2.mjesto
Poklon bon od 200,00kn + diploma - 3.mjesto
Najmanja i najveća lignja - diplome i poklon iznenađenja
Točno u 16 sati svi zajedno krećemo i u 20 sati svi moraju biti u portu kad počinje službeno vaganje na mali most ispod Župne crkve. Tko nije na službenom početku u 16 sati na isplovljavanju i u 20 sati nije u portu, bit će diskvalificiran.
Po povratku u porat ispred konobe ˝Bokuncin˝ čeka nas topla krem juha od domaćeg sezonskog povrća sa našeg Brača i vrući čaj od biljaka ubranih po našim poljima.
2. Protegni noge i uberi divje zeje sa Tijom // 31.10.2020.
Jeste li ikad jeli divlje zelje? Nama je na pjatu ˝svako malo˝. Sad imate prilike naučit brat vi koji ne znate kako, a ko će vas bolje naučit nego naša Tija Mlinac.
Zamislite samo kako šetate našom prekrasnom prirodom, poljskim putevima i berete divlje zelje koje kasnije spremate kao ukusan i zdrav obrok za svoju obitelj. Potpuno besplatno, a zdravo i ukusno.
Boravak u prirodi obnavlja našu energiju i preplavljuje nas osjećajem potpune sreće i unutarnjeg mira.Najnovija istraživanja pokazala su kako promatranje prirodnih ljepota u nama izaziva osjećaj divljenja koji pak potiče našu mentalnu aktivnost. Upravo se u zelenilu naš mozak najbolje oporavlja od svakodnevnog stresa.
„Divje zeje” ili „mišanca” zapravo je korov - maslačak, cikorija, kozja brada, kostriš, koromač, divlji luk, divlja mrkva, …
Najbolje je u razdoblju prelaska iz jeseni u zimu pa sve do ranog proljeća. Kod nas se od davnina kuha u vodi i začinjava maslinovim uljem, a danas je divlje zelje sve popularniji prilog u brojnim restoranima. Divlje zelje bogato je klorofilom, vlaknima, mineralima i vitaminima, najviše vitaminom C i karotinom. Izuzetan antioksidans koji čisti organizam i ima blagotvoran učinak na jetru. Naveli smo sasvim dovoljno razloga da se odmaknete od ekrana, duboko udahnete i zakoračite u zeleno prostranstvo mira i po povratku doma - okusa.
3. Bicikle na sunce, Bk Grma nastupa – 08.11.2020.
Tradicionalna biciklijada BK Grme za roditelje, djecu i sve zainteresirane priko mista do biciklističkog odmorišta na Tatinji.
Marendu i sokove nam sprema Ela iz konobe Bokuncin - samo zdravo i samo domaće, bračko, ubrano u našim vrtlima i poljima. Cidit ćemo mandarine, naranče, limune i šipke, guštat ćemo u pitama od sezonskih namirnica a sve to uz more, u igri i druženju.
4. Čije uje je boje? // 22.11.2020.
Zlato u tekućem obliku, složili bi se mnogi, još jedna od glavnih tema – jesu urodile, jesu popadale, jel pala kiša, jesu se osušile, koliko je ko ubra, koliko su ulja dale,…
S maslinama je uvik veselo – triba se rano dignit, ić u polje i brat. Nekome je tlaka, nekome je gušt ali virujemo da sa godinama svima postane lik za dušu i bijeg od stresa.Poseban je gušt sist ispod masline i marendat - to najbolje znaju berači.
Ako niste nikad bili u masline - vrime vam je.
O berbi maslina i maslinovom ulju nemamo baš ništa novoga za reć osim da svak ima neki svoj način kako i kad bere, kako pravi ulje. A mi ćemo vidit čije uje je boje!
Sve aktivnosti osmišljene su na otvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Detaljan plakat i sve informacije o pojedinom događanju objavljivati ćemo nekoliko dana prije na društvenim mrežama TZO Sutivan i oglasnim pločama u mjestu - izvijestili su iz TZO Sutivan.