Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Kako napraviti ovaj kolač? Jednostavnije je nego što mislite, a jako je ukusan. Zanimljiv je jer ga preferiraju samo neke osobe...

Dobar tek!
D.C. / Foto: PRESS21. travnja 2025. 17:04
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Uskrsna trpeza ove godine može biti jednako raskošna, a ujedno i zdravija – zahvaljujući jednostavnom receptu za veganski kolač s mrkvom koji ne sadrži ni jaja ni mlijeko. Ova lagana slastica bogata je vlaknima, prirodnim zaslađivačima i hranjivim sastojcima, a idealna je za sve koji iz prehrane izbacuju životinjske proizvode, ali i za one koji žele uživati bez grižnje savjesti.

Kolač je namijenjen za deset kriški, a svaka sadrži tek oko 110 do 120 kalorija. Umjesto klasičnih jaja koristi se zamjena od mljevenih lanenih sjemenki i vode, dok kravlje mlijeko zamjenjuje biljni jogurt poput sojinog, bademovog ili kokosovog. Slatkoća dolazi od javorovog sirupa, meda (za vegetarijansku, a ne strogo vegansku verziju) ili eritritola, što kolač čini pogodnim i za one koji paze na unos šećera.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Sastojci za 10 kriški:

  • 2 veće mrkve, naribane (oko 150 g)

  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki + 5 žlica vode (zamjena za 2 jaja)

  • 100 ml biljnog jogurta (sojin ili bademov)

  • 2 žlice javorovog sirupa, meda ili eritritola

  • 60 g mljevenih badema

  • 60 g zobenog brašna

  • 1 žličica praška za pecivo

  • 1/2 žličice cimeta

  • Prstohvat muškatnog oraščića

  • Vanilija i prstohvat soli

Za one koji žele dodatni užitak, tu je i jednostavna veganska "frosting" opcija:

  • 100 g biljnog jogurta (npr. kokosovog)

  • 1 žličica javorovog sirupa

  • Naribana limunova korica

Priprema:

  1. Pomiješati mljevene lanene sjemenke s vodom i ostaviti 10 minuta da nabubre – to je osnova za "veganska jaja".

  2. U većoj zdjeli sjediniti mokre sastojke: biljni jogurt, lanene "jaja" i zaslađivač po izboru.

  3. Umiješati naribanu mrkvu.

  4. U drugoj posudi pomiješati suhe sastojke: mljevene bademe, zobeno brašno, prašak za pecivo, začine i sol.

  5. Spojiti sve sastojke i dobro promiješati dok se ne dobije homogena smjesa.

  6. Smjesu preliti u kalup i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35 minuta.

  7. Nakon hlađenja, kolač se po želji može premazati biljnim "frostingom".

Ovaj zdravi Uskrsni kolač nije samo prikladan za osobe koje se hrane veganski, već i za sve koji žele osvježiti svoj uskrsni meni modernim i nutritivno bogatim izborima. Kombinacija slatkoće mrkve, orašastih nota badema i toplih začina stvara desert koji će, bez sumnje, osvojiti sve uzraste za blagdanskim stolom.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
0
Nice
4
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Kardiolog: Ne ignorirajte najčešći simptom srčanih bolesti, može biti ozbiljan
9
min
Kardiolog: Ne ignorirajte najčešći simptom srčanih bolesti, može biti ozbiljan
"Hajduk će na proljeće dobiti najveće pojačanje"
15
min
"Hajduk će na proljeće dobiti najveće pojačanje"
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
32
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
6
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
6
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.