Zbog ostataka hrane i masnoća koje završe u odvodu u sudoperu, dolazi do nakupljanja bakterija u cijevima jer se oni lakše lijepe kad se ohlade pa ne čudi što se povremeno dogodi da se iz njih u kuhinju vraćaju neugodni mirisi.
Nagomilani otpad može dovesti i do začepljenja odvoda pa je vrlo važno redovno održavati higijenu sudopera i odvoda. Za to se često koriste "teške kemikalije", a umjesto kupovnih sredstava možete primijeniti i neke od ovih trikova, koji su se pokazali efikasnima za odčepljivanje odvoda i uklanjanje smrada, piše Net.hr.
Sol i ocat
Stavite dvije litre vode da se ugrije do prokuhavanja. Pomiješajte 100 ml alkoholnog bijelog octa i tri žlice soli.
Ulijte mješavinu octa i soli u odvod pa nakon pet sekundi prelijte prokuhanom vodom.
Soda bikarbona i ocat
U lonac u kojem ste prethodno ulili pola litre vode dodajte 100 ml octa i ostavite da prokuha. U odvod stavite 100 grama sode bikarbone. Prelijte to mješavinom vrele vode i octa.
Začepite odvod krpom ili papirnim ubrusom i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan samo isperite mlakom vodom.
Sol i soda bikarbona
Ulijte litru vode u lonac i stavite na štednjak dok ne provri. Zatim u nju stavite pet žlica soli i pet žlica sode bikarbone i dobro promiješajte.
Nakon toga sve ulijte u odvod.