U utorak navečer, u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu, održan je prestižni izbor najboljih hrvatskih restorana prema kriterijima renomiranog francuskog gastro vodiča Gault&Millau. Na svečanosti su proglašeni najbolji restorani u zemlji, a njih trinaest ponijelo je najvišu ocjenu – četiri toke.
Popis najboljih restorana
Među nagrađenim restoranima nalaze se prestižne gastronomske destinacije iz cijele Hrvatske:
- Restoran 360 (Dubrovnik)
- Monte (Rovinj)
- Cap Aureo (Rovinj)
- Pelegrini (Šibenik)
- Boškinac (Novalja)
- Alfred Keller (Mali Lošinj)
- Nebo (Rijeka, hotel Hilton)
- Nav (Zagreb)
- ManO2 (Zagreb)
- Noel (Zagreb)
- Tač (Zagreb)
- Zinfandel’s (Zagreb)
- Zrno Soli (Split)
Dodjela priznanja bila je prilika za okupljanje vrhunskih chefova i ugostitelja, a posebnu pažnju privukla je gala večera koju su za uzvanike pripremili chefica hotela Esplanade Ana Grgić Tomić i prošlogodišnji dobitnik nagrade za chefa godine Marko Đurašević iz splitskog restorana Zrno Soli.
Zrno Soli: "Kreativno putovanje kroz gastronomiju"
Nagrađeni splitski restoran Zrno Soli posebnom se objavom zahvalio na priznanju, ističući da je protekla godina za njih bila kreativno putovanje i traganje za najboljim okusima. "Maštali smo, budni sanjali i hrabro kreirali neka od jela koja su postala naš zaštitni znak. Posebno nas veseli što se o njima priča", poručili su iz restorana.
Također su naglasili zahvalnost prema Gault&Millau vodiču, kolegama iz ugostiteljske branše, svom timu i vjernim gostima, koji ih motiviraju da stalno podižu ljestvicu kvalitete. "Svakako osjećamo, prije svega, zahvalnost prema mnogima... Hvala Gault&Millau. Hvala kolegama koji nas podržavaju. Hvala našem neponovljivom timu u kojemu smo svi - obitelj. Na poseban način hvala našim gostima - oni su konačni potpis zadovoljstva i radosti na sve što gradimo. Bez njih ne bi bilo nas."
Najavili su i skorašnje promjene u ponudi restorana: "Već za dva tjedna predstavljamo jedno novo Zrno Soli, okrećemo stranicu i donosimo ponudu ispunjenu ljubavlju – ne samo prema gastronomiji, već i prema našem gradu i državi."
Jedra su puna dobrih vjetrova
Restoran Zrno Soli istaknuo je kako s ponosom gleda u budućnost i obećava gostima nezaboravna iskustva. "Nastavljamo posebno snažno odašiljati našu emociju i buditi u vama strast, a onda će i doživljaji koje gosti nose od nas biti još snažniji i dugotrajniji. Jedra su nam puna nekih dobrih vjetrova - plovite s nama i dalje!"
Ova najava dodatno potvrđuje da se hrvatska gastro scena neprestano razvija i inovira, pružajući gostima vrhunsko iskustvo objedovanja.
Gault&Millau – prestižni vodič u svijetu gastronomije
Gault&Millau je jedan od najuglednijih svjetskih gastronomskih vodiča koji restorane ocjenjuje prema strogim kriterijima, ne samo na temelju okusa i kreativnosti jela, već i kroz cjelokupno iskustvo koje pružaju gostima. Četiri toke predstavljaju iznimno priznanje koje svrstava restorane u sam vrh gastronomske ponude.
S obzirom na sve veći ugled hrvatske kulinarske scene na međunarodnoj razini, ovo priznanje još je jedna potvrda da Hrvatska postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje vrhunske gastronomije.