U serijalu "Kaštelanskih priča "provest ćemo vas kroz uskršnje običaje u Kaštelima, te vam pokazati kako se pravi domaća sirnica, koja se u Kaštelima zove trvenica.
Dugo smo istraživali zašto baš taj naziv, zvali sve starije gospođe po Kaštelima ne bi li nam pojasnile naziv trvenica, i na kraju smo uspjeli. Trvenice su dobile naziv po tome što je tijesto od kojeg se izrađivalo trebalo dobro umijesiti "utrti".
Najčešće su se pekle na Veliku subotu, te su žene ustajale i po nekoliko puta po noći ne bi li dobro utrle tijesto koje bi ujutro oblikovale u kugle.Na vrhu bi se napravila tri reza, što je znak Svetog Trojstva. Trvenice se premazuju umućenim jajima i posipaju krupnim cukrom.
Takvu jednu domaću, starinsku sirnicu napravio nam je Roko Szarvaš koji, moramo napomenuti, ima samo 17 godina. Tradiciju i običaj pravljenja sirnica/trvenica na njega je prenijela njegova baka. Roko nas je ugostio u svojem domu te nam u video pojasnio cijeli postupak.
"Za trvenice je jako važno da je u kući toplo, da su jaja domaća jer onda su one jako žute, i naravno, domaći limuni i prošek koji daje okus i miris trvenicama", pojasnio nam je Roko.
Ovaj učenik drugog razreda Srednje škole "Braća Radić" iz Kaštel Štafilića spretno je rukovao ovim delikatnim tijestom, koje je stavio da se diže na toplo, te premijesio i oblikovao kugle. Ostavio ih je da se još jednom dignu te stavio peći. Kućom se proširio miris domaćih limuna i prošeka, a Roko je zadovoljno trljao ruke jer zna kako će baka biti ponosna na svog unuka.
Dok se trvenica pekla mi smo porazgovarali o starim, uskršnjim običajima kojih se Kaštelani i danas pridržavaju.
"Ženskoj djeci peklo se pecivo pod nazivom "guska" ili "lućica" koja je imala oblik pletenice, a u sredini se stavljalo tvrdo kuhano jaje", priča nam Rokova baka.
"Muškoj djeci pekla su se peciva u obliku kruga u koji se ,također, stavljalo kuhano jaje i djeca su takve male trvenice nosila u crkvu na posvećenje", pojašnjava.
Uz čašicu prošeka i ugodan razgovor priveli smo kraju pečenje trvenica te ih i degustirali.
Tijesto je jako mekano, aromaticno i žuto od domaćih jaja, baš onakve trvenice/sirnice koje prave naše bake.
Evo, na samom kraju vam donosimo i recept, te se nadamo da ćete se okušati u pravljenju, ako već niste, a nama ne preostaje ništa drugo nego da se zahvalimo obitelji Szarvaš koja nas je ugostila u svom domu i na trenutak mirisima i okusima vratila u neka stara vremena.