Craft piva polako ulaze na pivsku scenu u Dalmaciji, te tu zauzimaju svoje mjesto za sve one ljubitelje malo drugačijeg piva. Kad kažemo craft pivo, prvenstveno mislimo na pivo proizvedeno u malim nezavisnim pivovarama koje u proizvodnji koriste kvalitetne i prirodne sastojke, te izradi piva pristupaju na inventivan i kreativan način. Jedna takva pivovara nalazi se u Kaštel Gomilici, a u današnjim Kaštelanskim pričama prikazat ćemo vam njen put, od samih početaka do danas.
Bračni par Darko i Marina Subotić početnu ideju o izradi piva, koje danas izrađuju u svojoj pivovari Familia dobili su na putovanjima, gdje su degustirali razne vrste piva te došli na ideju kako bi se i oni mogli okušati u tom procesu. Profesorica engleskog i sociologije i inženjer šumarstva davne 2011. godine krenuli su u pivsku avanturu gdje su u svom podrumu napravili prvo pivo. Nakon mjeseci istraživanja i proučavanja literature, uspjeli su izbaciti manju količinu piva, koja je nastala u skromnoj opremi.
''Nama je to pivo, kad se sad sjetim bilo najbolje. To je naše pokusno pivo, bili smo kao u crtiću o ''Baltazaru'', tamo smo nešto kemijali, radili, ali smo imali ogromnu volju i ljubav prema tome što radimo. To pivo je kušala naša obitelj, prijatelji, nekih 18 do 40 litara smo proizvodili, i svima je pivo bilo super. U tom trenu pivska scena se polako razvijala u Hrvatskoj, a mi smo bili među prvima koji smo krenuli s craft pivom, te smo se povezali s ostalim pivovarama i izmjenjivali iskustva'', pojašnjava Darko.
''Mi pivo proizvodimo od četiri osnovna sastojka, a to su voda, ječam, hmelj i kvasac i tu priča staje. U našem pivu su samo ti sastojci koje radimo na tradicionalan način, uz duže odležavanje. Nama je bilo fascinantno da od jednog češera hmelja i kvasca dobijete pivo. To je čista alkemija u koju smo se mi zaljubili te nastavili dalje'', priča nam Marina.
Prije šest godina bili su na prekretnici života, kad je Marina ostala bez posla, u tom trenu je treće dijete bilo na putu, razmišljali su o odlasku iz zemlje, ali je ipak prevagnula ''doza'' ludosti i zaljubljenosti u izradu piva te su otvorili svoju prvu pivovaru. Imali su veliku podršku obitelji i prijatelja koji su im bili vjetar u leđa, a oni ih nisu razočarali. Prvog travnja 2019. godine, na Marinin rođendan izbacili su svoje prvo ''profesionalno craft'' pivo, rađeno po receptu koje su usavršavali u ''kućnoj radinosti''. Prvo pivo s kojim su izašli na tržište je Ferata, crveno pivo koje su kuhali od 2014. godine te se svidjelo većini prijatelja i obitelji. Imalo je punoću okusa, bilo je crvenkaste boje te bilo drugačije od ostalih piva, koje i dan danas ima svoje zaljubljenike.
''Nakon godinu dana od izlaska Ferate odlučili smo proširiti našu ponudu, testirali smo recepte, odnosno, testirali sirovine. Igrali smo se aromama, kao u kuharstvu kad se igrate začinima. Prvo smo sve radili na malom sistemu kući, dok nismo došli do savršenog recepte. Tad je nastala Bracera, naše danas najprodavanije pivo. Svijetlo pivo koje parira nekakvim lagerskim laganim pivima, ali ima svoj karakter i aromu. Paralelno s njim, napravili smo i jedno aromatično pivo, kako bi zadovoljili i ona nepca koja traže nešto više od piva, i nastao je Reoplan. Tako su nastala naša prva tri prvijenca'', pojašnjava Darko.
U stalnoj ponudi je I još jedno svijetlo te lagano pivo, "Karet", stil helles lager.
''Nakon toga došli smo na ideju da napravimo nešto posebno te je tako nastala suradnja s tvrtkom ''Nadalina'', i njenim vlasnikom Marinkom Biškićem, jer smo se htjeli povezati s nekom lokalnom firmom, a u tom trenu on je bio jedini čokolatijer koji radi čokoladu od cacao zrna. Tu smo spojili pivo i cacao zrno. Tako je nastao Chocolate Stout, crno pivo rađeno sa pravim koje cacao zrnom. Na taj način smo dobili naš specijal, koji izlazi krajem svake godine, pred Božić, te nam u tom periodu sve brže nestaje kako ga ljudi otkrivaju'', priča nam Marina.
Sama craft scena se danas širi te ljudi postaju sve svjesniji da pivo nije samo tekućina kojom ćeš utažiti žeđ, nego je pivo i veliki užitak. Danas je craft pivo na jednom većem nivou na pivskoj sceni, a pivovara Familia je jedina craft pivovara u Kaštelima. U Dalmaciji ima nekoliko craft pivovara, te se susreću na raznim sajmovima, festivalima, natjecanjima gdje prezentiraju svoja piva i razmjenjuju iskustva. Nekoliko pivovara s Familiom osnovalo je udrugu ''Dalmatinskih pivovara'' gdje surađuju i osnivaju razne festivale. Ove godine nas očekuju tri pivska craft festivala u Sinju, Dugom Ratu i Splitu, na koje ste svi pozvani.
Ovi zaljubljenici u pivo jako su zadovolji zastupljenosti svojih piva u restoranima, kafićima i trgovačkim centrima. Imaju kafiće i restorane koji surađuju s njima od samog početka, te se tako u ovim vrućim ljetnim danima možete rashladiti craft pivom u caffe baru Matela u Kaštel Sućurcu, u restoranu Baletna škola, caffe bar Target, hotelu Tamaris, hotelu Štacija, restoranu ''Odmor'', a zastupljena su u restoranima i kafićima u Trogiru, Splitu, otocima i široj Dalmaciji. Familia pivo možete pronaći na policama supermarketa Ribole i Victe.
Je li ovo unosan posao i može li se danas živjeti isključivo od izrade piva, klimaju potvrdno te pojašnjavaju.
''Za ovaj posao treba jako puno ljubavi ali se od njega može solidno živjeti. Naš san se razvio u jednu lijepu priču, i kad bi se apsolutno posvetili samo tome mogli bismo lijepo živjeti od prihoda pivovare, ali moraš biti 24 sata u tom poslu. Širimo se organski, polako, nema naglih istupa, otkrivamo nova tržišta, razvijamo nova piva. Uskoro izlazi prvo pivo iz serijala kojeg ćemo raditi na temu IPA stila, u limitiranoj količini. U pitanju su aromatična piva s aromom hmelja koja može bit citrusna, cvjetna ili netko tropsko voće .Prvijenac je stila Cold IPA, punog imena Idila.
Pivo je pitko i poletno, mami na još; sigurno će biti pravi izbor za vruće ljetne dane.. Cilj nam je izbaciti što više posebnih piva te s njima izaći na nova tržišta'', pojašnjavaju. Kako svi entuzijasti imaju svoje snove i nadanja tako i ovaj bračno pivski par ima svoje snove na čijem ostvarenju rade.
''Fokus našeg stvaranja je na strasti i ustrajnosti, koja nas stalno tjera da radimo nešto novo u kreativnom smjeru. Potrebna je konstantna edukacija s kojom dolaze nove ideje i novi proizvodi. U početku smo imali jako dobru financijsku injekciju Grada Kaštela koja nam je jako pomogla, Grad jako potiče nove poduzetnike i s njim imamo jako dobru suradnju, te su uvijek dostupni za sve informacije, što je jako važno u našem poslu. Za nekih desetak godina vidimo se u vlastitom prostoru s većim kapacitetom i kušaonicom piva. Tu bi željeli organizirati neka događanja, za nas, za našu zajednicu. Napravili smo web stranicu, ''Hoću pivo'' koju imamo još od 2012.godine, te svatko tko se želi okušati u spravljanju piva može posjetiti tu stranicu te na njoj saznati sve osnovne podatke koji su ti važni da proizvedeš svoje pivo. Nama je najveće bogatstvo kad na nekom sajmu sretnemo nekoga tko je krenuo u proizvodnju piva čitajući našu stranicu. Postoji zajednica ljudi koji su krenuli preko te stranice I to nas jako veseli'', pojašnjavaju.
S otvaranjem pivovare Familia ovaj bračni par, kako navode, izgubio je najbolji mogući hobi koji su imali ali su dobili prekrasan posao u kojem istinski uživaju. Na kraju priče samo vas možemo uputiti u pivovaru Familia, na magistrali u Kaštel Gomilici, ili u najbliži caffe bar u kojem ćete uz pogled na kaštelanski zaljev uživati u nekom od njihovih craft piva.