Sezona krizmi i pričesti u punom je jeku pa smo istražili koliko Kaštelani sami peku kolače, a koliko ih kupuju. Svjedoci smo povećanja cijena namirnica, pogotovo masla i jaja, pa smo tim tragom i krenuli. Koliko su se povećale cijene torti i kolača provjerili smo u "Providenca cake studio" koji se nalazi u Kaštel Starom.
Kad smo stigli na razgovor zatekli smo dvoje zadovoljnih kupaca koji su taman došli po svoje torte. Jedna gospođa potegla je čak iz Stobreča po tortu, te hvali njen ukus i kvalitetu, a cijena, kaže, prati sve navedeno.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Vidim imate pune ruke torti ovih dana, pa nam pojasnite jesu li se mijenjale cijene dolaskom eura?
"Mi nismo puno mijenjali cijene, možda nekih 5 do 10 eura, ovisi jesu li kolači ili torte, a i cijena se nekako formira po želji kupca. Ima tu raznih želja, nekome je važan okus, a većini je, najčešće, važan samo izgleda."
Koliko se kreću cijene Vaših torti i kolača?
"Kod nas su torte 65 eura pa naviše, ovisi što kupac želi. Posebne torte iziskuju posebne cijene. Svaka torta je kao da ste ju kući napravili. Svi sastojci su domaći, koristim domaća jaja, maslo, kuhane kreme, na kile lješnjaka, bajama i oraha. Svaka torta je ukrašena ručno. Ne koristim nikakve industrijske praškove, u svaku tortu dam dio sebe i maksimalno joj se posvetim, od biskvita do završnog ukrašavanja. Kolači su 23 eura po kilogramu, a tu bude raznih sitnih kolačića. Od breskvica, rafaelo kuglica, rum kuglica, pite od sira, mađarice, ruskih kapa te mnogih drugih."
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Činjenica je da su namirnice za kolače jako poskupjele, misliš li da su zbog toga veće cijene torti i kolača?
"Pa ljudi koji naručuju kod nas nemaju problem s cijenom, puno njih se vrača i po povratnim informacijama da se zaključiti kako su svi zadovoljni. Sad, kad kažeš 65 eura, to izgleda puno, ali kad ti staviš na papir što si sve koristila za takvu tortu shvatiš kako i nemaš baš neku veliku zaradu. Danas je jedno maslo oko 3 eura, također, 10 jaja. Lješnjaci su oko 12 eura kilogram i tu smo već došli skoro na 10 eura materijala, bez čokolade, voća, ukrasa. Podložak za tortu je skoro 2 eura, pa kutija u koju spremim, sve to košta, a čuje se samo finalna cijena. Evo, ja stvarno nemam problema s mojim kupcima, ali da je sve poskupilo, zaista jest. Imam ja i narudžbi gdje žele neku posebnu tortu i odmah me ograniče cijenom, ali ja ipak napravim onako bogatu tortu kako sam i navikla, nema veze što skoro ništa ne zaradim. Takve geste se osjete i ljudi se ponovno vrate", pojašnjava vlasnica Providenca cake studia.
O cijenama kolača i torti raspitali smo se i u "kućnim radinostima" pa možemo zaključiti kako je neka okvirna cijena "pokućni" suhih kolača od 15 do 20 eura po kilogramu te tu dobijete razne vrste kolača ili možete birati što želite. Cijena kremastih kolača je 20 eura po kilogramu, a ako želite svoja nepca zasladiti domaćim rafiolima i breskvicama, za rafiole ćete izdvojiti 1 euro po komadu, odnosno 0,60 za jednu breskvicu. Kod većine "pokućni" torti cijena je oko 60 eura pa naviše, ovisi o veličini i želji kupca.
Sljedeći slatki dućan koji smo posjetili kako bi se raspitali o cijenama kolača je "Tortica" u Kaštel Starom. Kod njih možete naručiti torte i kolače za sve prigode, a imaju i dnevno svježe kolače u ponudi.
"Cijena naših torti je od 30 eura pa naviše. Ove od 30 su male tortice, a raspon cijena može ići od 30 do 150, gdje su to već torte na kat, s fondanom i bogato ukrašene. Cijena suhih kolača je 16 eura kilogram, a polukremasti 20 eura. Koristimo sve namirnice iz domaćinstva, sami pečemo biskvite, kuhane kreme za koje koristimo jaja i maslo, sami pečemo lješnjake i sami ih meljemo, ukrašavamo. Evo, ljudi nam se vračaju, kažu da im se naše torte i kolači sviđaju te da su i okusom i cijenom prihvatljivi", kazala je ljubazna djelatnica "Tortice".
Da ima još ljudi koji peku kolače kući i poštuju tradiciju pečenja domaćih kućnih kolača uvjerili smo se na jednoj kaštelanskoj krizmi gdje su bili posluženi redom domaći starinski kolači, a među njima i Kaštelanska torta. Toj slastici smo se posebno razveselili jer ju danas rijetko gdje možete kušati. Njen recept nam je ustupila ponosna vlasnica koja je tortu i izradila.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
"Recept se prenosi iz generacije u generaciju, a star je skoro sto godina. Postoje varijacije na temu, ali važno je da recept ne padne u zaborav. Svečana kaštelanska torta radila se samo za posebne prigode, krštenja, pričesti, krizme i vjenčanja. I neka vas ne prepadne količina jaja, bajama i krokanta jer uživat ćete u ovoj slastici", kazala je Marija Radunić.
Moramo vam reći kako smo kušali Kaštelansku tortu i da je prava slatka bomba, onako bogata okusom, s prošekom, nešto savršeno preukusno.
Donosimo vam recept pa se okušajte u spravljanju.