Odnedavna se kaštelanski vinari, njih 12, može pohvaliti ocjenom izvrsnosti svojih vina od kaštelanskog crljenka. Oznaka izvrsnosti ponajprije je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od te sorte, i to isključivo vinarima koji imaju vinograde u Kaštelima i u Upisniku su proizvođača grožđa i vina, piše HRT.
Oni koji su već kušali vino od kaštelanskog crljenka znaju da je riječ o vrhunskom vinu, no ova ga oznaka diže na novu razinu. Inicijativa je potekla od samih vinara, koje su potpomogli grad Kaštela, RERA i Klaster Zora, a s ciljem da istaknu kvalitetu i vrijednost koju kaštelanski crljenak ima na tržištu. Tako bi uz već proslavljena svjetska vina Zinfandel i Primitivo, kojima je pradomovina baš u kaštelanskom vinogorju, i crljenak kaštelanski trebao dobiti dodanu vrijednost.
- Nekako smo se izbrendirali u smislu da smo se ogradili od svakog drugog crljenka koji nije iz Kaštela, tako da crljenak može biti iz Makarske, iz Zadra, odakle god želite, iz bilo kojeg vinogorja, ali ukoliko ne proizvodite vino u Kaštelanskom vinogorju ne možete dobiti tu oznaku, rekao je Ivan Perišin, vinar iz Kaštel Kambelovca.
Oznaka izvrsnosti svakako im je vjetar u leđa, i time žele ići na višu razinu prepoznatljivosti. Iako su mala družina, ipak ih ima, i vjeruju da će potaknuti i mlađe da nastave tradiciju. A vinari se i međuspono nadziru da ne bi bilo kupovine grožđa sa strane koje bi se prezentiralo kao kaštelanski crljenak.
- Držimo pod kontrolom i proizvodnju i proizvođače sa ovim projektom i tako poručujemo kupcima da se mi brinemo o našoj kvaliteti, da nećemo raditi nikakve prevare ni cake, nego oni kod nas imaju baš identičan proizvod koji dolazi s područja Kaštela, rekao je Jakov Bedalov, vinar iz Kaštel Kambelovca.
- Oznaka izvrsnosti je jedna obveza koja bi trebala biti garant da je ono što je u boci da je izvrsno. Svi mi znamo šta je crljenak, stavit ćemo tu oznaku jer garantiramo s tim da to što nudimo nekome da je to nešto najbolje od crljenka šta se može ponudit na tržištu, rekao je Ivan Kovač Matela, vinar iz Kaštel Sućurca.
Oznaka izvrsnosti potvrda je kaštelanskim vinarima za trud, jer crljenak je zahtjevan u proizvodnji, ranije dozrijeva, ima tanju kožicu, sklon je bolestima, no ima i veću kiselinu koja ga može očuvati, a ujedno mu daje i odgovarajuću svježinu.