Kava i Dalmatinci ne mogu jednog bez drugog.
Bio ponedjeljak ili nedjelja, svatko za sebe nađe onih pet minuta vremena za kavu. Doduše, mnogo je to više od kave pa često bude i onih par sati. No, ništa novo i ništa loše...
Tako smo i mi u nedostatku mjesta na splitskoj Rivi jedne subote napravili đir starom gradskom jezgrom. I tamo naišli na Meštra o' Kave. Unutra smo vidjeli dvoje vrijednih mladih ljudi, od kojih smo doznali nešto novo o ugostiteljskom objektu koji je svoja vrata otvorio 1. srpnja ove godine.
"Inspiracija je još došla i od možda najpoznatijeg meštra, meštra iz Velog Mista"
Oni su mladi par, 32-godišnji Marko i pet godina mlađa Jana te su autori Meštra o' Kave. Porazgovarali smo s njima o zajedničkom projektu, koji je, izgleda, oduševio Splićane i turiste.
- Otvorili smo ove godine, 1. srpnja. Zamislili smo ga kao spoj tradicije i moderne specialty kave. Dugo smo se premišljali za ime, pa hoće li biti na engleskom ili na hrvatskom... Imali smo nekoliko ideja, ali na kraju nam je najdraža opcija i nakon skoro godinu dana bila ipak Meštar o' Kave. Prvenstveno što smo cijelu ideju zamislili kao spoj dalmatinske tradicije i kulture, od koje mnogi danas bježe i posvećuju se nekim modernijim opcijama. Sami prostor se nalazi u centru grada koji podsjeća na starosplitske male butige i naravno značenje riječi meštar - zanatlija; osoba koja se bavi starim zanatom. A kao što većina Splićana zna, kultura ispijanja kave je dugogodišnja tradicija. Svatko od nas se susreo s bar jednim meštrom u životu, bio to pitur, vodoinstalater ili brijač itd. Inspiracija je još došla i od možda najpoznatijeg meštra, meštra iz Velog Mista kojeg je glumio naš poznati glumac Boris Dvornik. Tako smo došli do imena Meštar o' Kave - pričaju nam na početku druženja Marko i Jana.
Ideja o vlastitom poslovanju se razvijala već duže vrijeme.
- Marko je završio školu za hotelijersko-turističkog tehničara i stekao iskustva radeći skoro 15 godina u turističkim djelatnostima od hotelsko-apartmanskog sektora, restorana do klubova i kafića. Oduvijek mu je bio san pokrenuti svoj biznis, a idealna prilika se pojavila pronalaskom poslovnog prostora u samoj gradskoj jezgri, koji se nalazi u vrlo prometnoj ulici s lokalnim dućanima, opasane zidinama Dioklecijanove palače. Osim toga, Marko stalno razvija i dijeli svoje ideje proizašle iz vlastitog iskustva, a ponešto od inspiracija s putovanja... Ja sam završila ekonomiju i od završetka faksa radim pretežno u digitalnom marketingu. Vodim financijski i marketinški dio, dok je Marko taj koji obavlja ugostiteljski dio. Tako da se savršeno nadopunjavamo svak sa svojim znanjem i iskustvom - opisuje nam Jana.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Problemi s birokracijom i vjetar u leđa od Splićana
Nažalost, birokracija im je oduzela mnogo vremena te su otvorili tek u srpnju, iako su planirali vrata otvoriti prvog dana travnja.
- Koliko god se raspitali, pretražili na internetu sve moguće informacije, nešto je uvijek odstupalo od tih napisanih "pravila" te su ta ista pravila iznimno zastarjela i dugoročno iscrpljujuća. Informacije na jednom mjestu je gotovo nemoguće pronaći, svatko je imao drugačiju informaciju pa da ne kažemo i krive informacije tako da su nas izvozali gore dolje. Ukratko klima u Hrvatskoj za mlade poduzetnike je vrlo nepovoljna, birokracija otežava svaki početak poslovanja i iziskuje iznimno puno strpljenja i živaca - žali nam se ovaj mladi i poduzetni par.
Ipak, kada su otvorili, sve je krenulo samo od sebe. Splićani su im dali vjetar u leđa.
- Prvo naši dragi prijatelji i poznanici, kolege koji rade okolo po dućanima u ulici i susjedstvu pa do nama potpuno nepoznatih Splićana. Znamo da Splićani vole sjediti po kafićima, ali od covid krize se dogodila neočekivana promjena. To je ta da ih se dosta njih odviklo sjediti stalno po kafićima i mnogo njih uzima kavu za ponijeti dok prije to nije bio slučaj - kazuje nam Marko.
Tako su se i oni, u nedostatku većeg prostora, odlučili na to go varijantu poslovanja.
- Za naše domaće ljude koji stanu brzinski popiti kavu i kolege koji rade u ulici imamo iznenađenje, njih poslužujemo u ručno rađenim keramičkim šalicama s različitim dizajnom na meštra, koje je radila naša draga prijateljica Mirna Vučemilo - govore nam.
Jana je istaknula nekoliko važnih činjenica.
- Bitno je naglasiti da se specialty kava razlikuje po kvaliteti, okusu i tehnici pravljenja od bilo koje obične kave. Trenutno nabavljamo zrna kave od D16, koji su jedan od lokalnih biznisa koji imaju vlastitu pržionicu kave u Splitu. Nudimo domaće ledene čajeve i tople čajeve, cijeđenu narančadu i limunadu. Čajeve nabavljamo iz Kuće Čaja u Splitu jer su 100% prirodni, organski, bez šećera i umjetnih sladila. Domaće ledene čajeve pripremamo tako što ih točimo u vodi večer prije. Za nadolazeće jesenske dane planiramo i neke vruće čokolade - kaže nam.
Kava u centru Splita za 12 kuna? Može!
Zadovoljni su odrađenom prvom sezonom.
- S obzirom na kasni početak rada vrlo smo zadovoljni prvom sezonom. Imali smo puno gostiju i puno lijepih riječi i pohvala i od stranaca i od domaćih ljudi. To nam je jako puno značilo i gura nas za nastaviti dalje i po mogućnosti raditi duže od ljetne sezone - pričaju nam.
Za sada, neće raditi u zimskim mjesecima.
- Planiramo raditi što duže do kraja 2022., uzeti kratku pauzu početkom iduće te se pripremiti za nadolazeću sezonu. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati nakon što turisti odu - najavili su.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zavirili smo im u cjenik te se iznenadili brojkama. I to ugodno...
- Krenuli smo s pristupačnim cijenama za početak. Želimo nuditi vrhunski proizvod po pristupačnim cijenama najviše zato što ne nudimo mjesto za sjediti. U ugostiteljstvu u Splitu je iznimno bitna usluga posluživanja i kad kupujete kavu npr. na Rivi, kupujete cijelo iskustvo, a ne samo kavu. S porastom cijena zadnjih mjeseci i dolaskom eura, vjerojatno ćemo i mi morati malo promijeniti cijene i prilagoditi se tržištu - najavljuju.
Na kraju su nam kazali svoje planove za budućnost.
- Želimo proširiti ponudu, htjeli bi uvesti različite vrste kave, zaposliti još nekoga jer trenutno samostalno obavljamo sav posao i nadamo se u budućnosti raditi kroz cijelu godinu - zaključio je ovaj ambiciozni mladi par.