Već dva dana intenzivno razmišljam kako uobličiti ovaj tekst. Naizgled se čini iznimno lako. Nema dileme oko teme, više manje sve je jasno, upute za prehranu u smislu izbora hrane, prilagođenog energetskog unosa i naglaska na primjenu dovoljne količine voća i povrća. Pokušaj zamjene određene količine mesa s ribom i dovoljnom primjenom tekućine. Međutim, čini se kao da je ovaj virus stalno nekoliko koraka ispred nas. Ono što je uistinu dobro je nevjerojatna brzina čovjekove prilagodbe na situaciju, bez obzira koliko neobična bila. Brzo smo se snašli i kao društvo pa smo na tržište stavili ponudu dostave više manje svega na kućnu adresu.
"Potpuno krivi izbor hrane"
Do prije samo nekoliko tjedana na ulici su me zaustavljali ljudi i stiskali ruku, zahvaljivali na pomoći, zahvaljivali na lako čitljivim tekstovima i porukama koje su tako jasne i primjenjive. Pisali mailove, poruke, pitali, zvali i opet zahvaljivali. Srce mi je bilo napunjeno do granica pucanja. Od tada je prošlo desetak dana, a onda se sve okrenulo u suprotnom pravcu. Gledam ljude kako panično prekrcavaju kućne smočnice potpuno krivim izborima hrane, rekla bi koroninim izborima. Kupuje se brašno, šećer, ulje, konzerve, prerađena hrana, hrana u vrećicama, keksi, čokolade, grickalice.
Možda to nisu isti ljudi od prije tjedan dana, a možda i jesu. Potpuno mi je jasno da u ovom slučaju ekonomija diktira izbor. Da se bira ekonomski povoljnija hrana i da je pretenciozno pričati o primjeni skupih namirnica poput tropskog voća, skupih začina i pseudožitarica. Ali, kako vrećica njemačkih keksa može biti ekonomski isplativija od jednog kilograma domaćeg slanutka ili graha? Kako 10 konzervi mesnog nareska može biti povoljnije od 1 kg srdela? Kako 5 paketa hrenovki može biti povoljnije od 10 jaja? Jednostavno ne može.
Situacija u kojoj se nalazimo je čudna, zbunjujuća i zabrinjavajuća, ali tu smo gdje jesmo. Ova situacija je pomutila zdrav razum u mnogim stvarima pa tako i u prehrani. Zato se moramo prilagoditi, ali ne zaboravite, mi biramo. Što ćemo kupiti i što ćemo kuhati, hoćemo li djeci skuhati hrenovke i pečene krumpire ili ćemo im ispeći srdele i skuhati blitvu.
OPG-ovi dostavljaju samo domaće proizvode
Voća ima u dovoljnim količinama. Naranče su prekrasne, jabuke isto, a uskoro dolaze i jagode. Ima i kivija, limuna, grejpa. Ima šparoga, divljih i uzgojenih, ima špinata koji je u punom zanosu, tu je i blitva. Ima još nešto brokule i kupusnjača, tikvica iz plastenika, rotkvica, kapulice i poriluka. Ima I tikvi, još uvijek više vrsta. Ima mrkve, cikle, kapule, selena, peršina. Ima ribe, jaja, mlijeka, sira, jogurta.
Ima i domaćeg brašna, kvasac je doduše malo teže naći, ali da se i njega naći ako je dovoljno strpljenja. Suhih mahunarki ima na pretek. Slanutka, graha, suhog graška, svih vrsta leće. Ima i žitarica. Orza, prosa, pšenice, raži, zobi. Sve to može doći na vašu kućnu adresu. Što je najvažnije, OPG-ovi dostavljaju samo domaće proizvode.
Uskoro dolazi i vrijeme kupina, malina, borovnica, višanja i trešanja. Sva nabrojana hrana sadrži niz zaštitnih nutrijenata i sastojaka koji potiču naš imunitet da radi što bolje. Neki od njih imaju čak i lagano ljekovito djelovanje, poput sastojaka koji se nalaze u korijenu cikle, mrkve i selena, kao i onih iz bobičastog voća. Ako i dođe do infekcije virusom, nije svejedno u kojem će stanju zateći naš organizam. Pretrpanog aditivima, konzervansima i masnom masom, ili napunjenog antioksidansima i stimulatorima rada imunološkog sustava. Nije isto hoćemo li u ovo vrijeme nakupljati kilograme ili održavati postojeću tjelesnu težinu. Masno tkivo potiče upalu ako do nje dođe i otežava liječenje. Ako ga već imamo ne treba dodavati novo.
Također, možemo se pomoći začinima. Suho začinsko bilje poput lovora, ružmarina, origana, suhog vlasca, kurkume, mažurana, muškatnog oraščića, timijana i sličnih ima zaštitnu ulogu u radu crijeva. Pomaže našim mikroorganizmima da im se stvore što bolji uvjeti za rast i razmnožavanje u crijevima, a oni su prva linija obrane. Jedan od iznimno potentnih začina u borbi protiv virusa je upravo kurkuma. Na nekim poznatim virusima dokazano je da njezina aktivna tvar zaustavlja njihovo širenje. Dodavanje kurkume u naše obroke danas je iznimno poželjno. Također, svježi češnjak ima jaka protuupalna svojstva. Trenutno je vrijeme od mladog češnjaka pa je obogaćivanje kuhanog povrća, variva i umaka dobar izbor. Suhi klinčić odlično ide uz sve vrste mesa i kiselog povrća, a poput češnjaka djeluje na poticanje imuniteta i sprječavanje upala.
"Bjelančevine ribe su cjelovite, a lako probavljive"
Što više ribe. Kakva je takva je, riba je. Plava, sitna, krupna, uzgojena, smrznuta, sada je svejedno. Kada biramo uvijek gledamo poziciju iz koje biramo. Trenutno biramo iz pozicije “riba: da ili ne?”. Sasvim je nebitno sada koja je bolja. Svaka je najbolja. Bjelančevine ribe su cjelovite, a lako probavljive. Riba ne opterećuje naš organizam teškim mastima, dapače, masti koje sadrži su protuupalne i imunoprotektivne. Minerali koji se u njoj nalaze važni su u lancu obrane našeg tijela od bolesti, a oblik minerala koji se nalazi u ribi iskoristiv je u visokom postotku.
Vlakna su hrana za probiotike!
Mahunarke jesti svaki dan. Slanutak, leća, grah, suhi grašak te bob i fažoleti kad dođe njihovo vrijeme. Njihova opna izvor je vlakana. Vlakna su hrana za probiotike u crijevima, a probiotici su vojnici koji sprječavaju ulazak virusa i bakterija u naš krvotok. Energija koja se nalazi u mahunarkama dovoljna je da osigura sve potrebno za trenutačnu situaciju.
Cikla, mrkva, rotkva, rotkvica, selen, pastrnjak i peršin na razne načine. Od korjenastog povrća možete napraviti i sok, 2 dcl su dovoljna. Može se ribati na salatu ili dodavati u juhe i umake. Čak se i cijele juhe rade od korjenastog povrća. Poticajne su za jetru i čiste je od masnih naslaga te omogućavaju da bude što efikasniji filter od svega što je trenutno u našem krvotoku.
Važnost juhe
Piletina i puretina jednostavne su za probavu. Poput ribe, sadrže sve što nam treba, doduše ne baš toliko protuupalnih masti i minerala, ali neki njihovi dijelovi bjelančevina imaju skoro nezamjenjivu terapijsku ulogu. Isto tako, juha od pilećih kostiju iznimno je učinkovita u skraćivanju trajanja bolesti uzrokovanih virusom, pa sad, vodeći se činjenicom da je korona ipak virus, usuđujem se pretpostaviti da ova juha može pomoći. Odmoći sigurno neće.
Puno toga danas ne možemo. Nije nam lako i zbunjeni smo. Razumljivo je da su nam potezi češće krivi nego pravi, jer se sve jako brzo dogodilo. Međutim, ne bi bilo dobro da se tako nastavi. Ne bi bilo dobro da svjesno dozvolimo da virus bira umjesto nas. Jasno je da je hrana u ovakvim situacijama svojevrstan bijeg od situacije i emocionalna utjeha. Međutim, moramo biti svjesni da time sebi nanosimo veliku štetu. Duboko vjerujem da u ovom lancu koji ima nebrojeno čvrstih karika koronavirus nema izbora.