Rad u ugostiteljstvu često zahtijeva visoku izdržljivost i mnogo strpljenja, a konobari u određenim zemljama suočavaju se s malim plaćama, oslanjajući se na napojnice kako bi povećali prihod. Primjerice, u SAD-u je davanje napojnica uobičajeno bez obzira na vrstu usluge, dok se u nekim drugim zemljama napojnica očekuje samo nakon iznimno ugodnog iskustva, prenosi Večernji list.
Mnogi radnici u sektoru usluga cijene dodatak poput napojnice. Nedavno je španjolska konobarica Rakel podijelila video na TikToku na svom profilu ‘La Hostelera Cabreada’ (‘Ljutiti ugostitelj’), otkrivajući trik kojim se koristi kako bi potaknula goste da ostave veću napojnicu – a da to svjesno ne primijete.
@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada ♬ El Jefe - Shakira & Fuerza Regida
Rakel savjetuje da umjesto kovanice od 1 eura pri vraćanju ostatka novaca ostavite više manjih kovanica. Na taj način gosti nerado uzimaju sitniš i ostavljaju cjelokupnu napojnicu. Iako trik nije uvijek uspješan jer neki ipak uzimaju sav ostatak, Rakel tvrdi da djeluje u većini slučajeva.
U komentarima su se javili različiti ljudi; neki priznaju da obično ne ostavljaju napojnice, dok drugi kritiziraju običaj napojnica u ugostiteljstvu, smatrajući da bi plaća trebala biti dovoljna. Drugi pak ističu da kvaliteta usluge igra ključnu ulogu u odluci o davanju napojnica.