Manifestacija Kreativno proljeće koja se već šestu godinu održava u Kaštelima počinje ovog tjedna. Projekt Kreativno proljeće želi uključiti kreativne i kulturne industrije u formiranje turističke ponude grada i kao projekt dugoročno doprinijeti razvoju kulturnog identiteta grada. Sama manifestacija trajati će od 11.4 do 25.6. i dijeli se na sedam tematskih tjedana.
Sve počinje Gastro tjednom, te nastavlja sa Kaštelanskim putima, Praznikom cvijeća, Đardinom čitanja, Tjednom kreativnih kuturnih industrija , Glazbenim tjednom, a završava Tjednom Crljenka. Na konferenciji za medije Srećko Radnić iz klastera Zora pojasnio je što nas to očekuje u tjednima Kreativnog proljeća.
"Iznimno me veseli ovo naše šesto Proljeće, u koje ulazimo hrabro kao što smo naučili. Nakon Uskrsa krećemo sa Gastro tjednom i Svjetskim prvenstvom u pripremanju jela od sipe i boba, a završavamo na početku ljeta sa Tjednom kaštelanskog Crljenka. Klaster Zora u suradnji s Gradom Kaštela i Turističkom zajednicom nastavlja ovu našu priču, sve u cilju promoviranja kreativne i kulturne industrije, naše baštine i običaja", kazao je Radnić.
"Naše Kreativno proljeće je jedan skup raznih događanja kroz sedam tjedana. Već smo u Gastro tjednu u kojem imamo i dosta događanja u Marini Kaštela, očekuju nas Dani male brodogradnje i Prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba. Vjerujemo kako će ta događanja biti jako posjećena, te nas očekuje storytaling sa našim vodičima koji će građane i sve turiste upoznavati s ljepotama i znamenitostima naših Kaštela. Jako smo ponosni na naš Praznik cvijeća te sa svim ostalim tjednima u kojima sudjelujemo. Tu je i naš Crljenak koji je jako zanimljiv našim posjetiteljima. Očekujemo kako će ova događanja biti jako posječena i jedan mamac za sve turiste u predsezoni", kazala je direktorica TZ Nada Maršić.
"Naš grad je dobio jednu dozu dodatne prepoznatljivosti s Kreativnim proljećem, gdje se kroz nekoliko tjedana prezentira naša baština, građani i turisti se upoznaju s našim povijenim i kulturnim lokalitetima. Isto tako, imamo i glazbene manifestacije, pa se nadamo kako će svatko pronaći nešto za sebe", kazala je dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok Bosančić.
Ništa u Kaštelima ne može proći bez Crljenka kaštelanskog i dobre spize, pa nam je kaštelanski vinar Joško Bedalov pojasnio što nas očekuje na Prvenstvu u pripremanju jela od sipe.
"Kaštelanski crljenak se svake godine diže sve više i više na ljestvici vrhunskih vina Hrvatske, te pomalo sramežljivo izlazi na svjetsku vinsku scenu. Mi se nadamo kako će za par godina za Crljenak kaštelanski čuti cijeli svijet. Unazad par godina kaštelanski vinari su otvorili nekoliko vinskih kušaona vina, u kojima gosti mogu kušati vina.
U subotu nas u Marini Kaštela očekuje Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba, nadamo se kako će biti jako posječeno te da ćemo degustirati jako dobra jela. Pobjednika očekuje demižana od 50l vina i lenta", pojasnio je Bedalov.