Voditelj emisije MasterChef Marcus Wareing, koji je vodio restoran s Michelinovom zvjezdicom Marcus Belgravia u hotelu The Berkeley, podijelio je svoju metodu za pripremu pirea u svojoj knjizi Marcus Everyday.
Za dodatni okus često se koriste mlijeko, maslac, sol i papar – no nije ga lako usavršiti, prenosi N1.
U svojoj zbirci recepata, Marcus savjetuje tri ključna koraka: “Izrežite ravnomjerno, kuhajte ravnomjerno i ne žurite.”
Evo nekoliko savjeta za savršen pire…
1. Krumpire narežite ravnomjerno
Važno je krumpire temeljito oguliti, zatim ih oprati i narezati na komade jednake veličine.
Ako su komadi različite veličine, manji će se prekuhati i upiti vodu, što može učiniti pire bezokusnim, piše Mirror.
2. Kuhajte polako
Krumpire treba kuhati u slanoj vodi na laganoj vatri. Ako se kuhaju prebrzo, vanjski dio će se prekuhati prije nego što se sredina skuha.
To može rezultirati neujednačenom konzistencijom pirea, što ga čini neprivlačnim.
3. Ostavite da odstoje
Nakon što se krumpiri skuhaju, treba ih ocijediti i ostaviti da odstoje oko pet minuta. Potom ih lagano protresti i vratiti u posudu, ali ne na vatru.
Kada se odmore, krumpiri su spremni za gnječenje, uz dodatak maslaca, sira ili začinskog bilja. Pomoćno sredstvo poput preše za krumpir može olakšati postupak.
Za pire se najčešće koriste sorte krumpira poput Russets, zbog visokog udjela škroba i niskog sadržaja vode.
Yukon Gold krumpiri, koji su nešto skuplji, također su popularni jer su prirodno kremasti nakon gnječenja i imaju blago maslani okus.
Marcus objašnjava:
“Prvo temeljito ogulite krumpire, zatim ih operite i narežite na komade jednake veličine, jer će se manji komadi prekuhati i upiti vodu, što će učiniti pire vodenastim i bezokusnim. Kuhajte ih u slanoj vodi na laganoj vatri – brzo kuhanje će prekuhati vanjski dio prije nego što se unutrašnjost skuhala; ne želite grudice prekuhanog krumpira u svom pireu.
Kada su krumpiri potpuno kuhani, ali se još ne raspadaju, ocijedite ih i ostavite da odstoje pet minuta, zatim ih lagano protresite i vratite u posudu, ali ne na vatru. Krumpiri bi trebali biti dovoljno vrući da apsorbiraju maslac. Gnječite ih po svom ukusu – preša za krumpir zaista pomaže.“
Nakon što slijedite ove korake, možete dodatno obogatiti pire dodavanjem maslaca, sira ili začinskog bilja. Još jedan način da poboljšate smjesu je dodavanje žumanjka i malo mlijeka.