Splitska gastro i food influencerica, Anka Slišković svojim kulinarskim umijećem ruši društvene mreže. U svom Splitu poznata je kao kulinarska meštrovica s Pujanki.
Naime, umirovljena 62-godišnjakinja svoju strast prema kuhanju, nenadano je pretvorila u biznis. Sve je počelo tako što su je njene kćeri bacile u Instagramske vode, a da se Anka u tom svijetu odlično snašla dokazuje činjenica da je danas stekla impresivnu brojku od skoro 20.000 pratitelja na Instagramu.
S čime je osvojila svoje pratitelje, tko su joj kulinarski uzori te kako je svoj hobi pretvorila u posao otkriva u intervjuu za Dalmaciju Danas, a s nama je podijelila i svoj omiljeni recept za jesenske dane koji su pred nama.
Kada i kako se dogodila ljubav prema kuhanju?
Pa ljubav prema kuhanju se dogodila vrlo rano, moja mama je lijepo kuhala, ali to su bila uglavnom jednostavna jela. Kako smo svi voljeli fino papati, tako smo sami krenuli istraživati malo i isprobavati i nešto drugačije recepte. U početku bih uglavnom vikendima bila ja zadužena za kuhanje i serviranje nečeg novog. S obzirom da to nisu bile generacije interneta, recepti su se tada razmijenjivali usmenom predajom... Rodice, prijateljice, kolegice... Baš su mi ovih dana pod ruku došle moje stare bilježnice s receptima. Od kuharica sam poznavala samo Diku Marjanović-Radicu po čijim receptima i danas volim kuhati.
Za koga najviše volite kuhati?
Najviše volim kuhati za svoju obitelj jer su veliki bonkulovići i dosta su zahvalni. Nije baš da sve vole, ali sam svoju kuhinju prilagodila njihovim ukusima. Najdraže mi je kad mi se sva mjesta oko stola popune, a posebno kad kod susjede moramo posuditi još koju stolicu jer nas se broj povećava iz godine u godinu. Od svih je još najzahvalniji moj zet Dino jer on sve pomete, dok ovaj drugi, Domagoj, voli papati ali iza njega se može još jedna osoba najesti.
Omiljeno mjesto za obavljanje „spize“?
Pazar, definitivno. Nema mi dražega. Otići ujutro na Pazar, naročito vikendom kad je pun svake sriće, to je za mene najveći gušt. Kako ja to volim reć – ja na pazaru ozdravim! Imam svoju ekipu iz okolnih sela koja vikendom dođe prodati višak svojih proizvoda, pa sam sigurna da kupujem domaće da domaćije ne može. A onda još malo ćakule, smija i vratim se doma punih kesa i punog srca.
„Na nagovor kćeri sam otvorila Instagram“
Kako ste „zaplivali“ u instagramske vode?
Dugi niz godina sam imala svoj kutak na Coolinarici i na Facebooku. Ali onda se Coolinarika krenula mijenjati i izgubila je za mene smisao, pa sam se na nagovor svojih kćeri odlučila otvoriti profil na Instagramu. Ne mogu reći da sam se u početku najbolje snalazila, ali su me one uputile kako funkcionirati, i evo danas mogu reći da to sve radim sama, bez ičije pomoći. Postao mi je to jedan drag hobi, mjesto na kojem volim dijeliti svoje recepte, ali i isprobavati i otkrivati recepte drugih.
Na instagramu vas prati skoro 20.000 pratitelja. S čim ste osvojili vaše pratitelje?
A mislim da sam ih osvojila jednostavnošću, jednostavnim receptima, namirnicama koje nisu skupe i koje svatko može u manje više svakom trenutku izvući iz frižidera. Trudim se i kod slastica i kod slane hrane sačuvati tu jednostavnost, kako namirnica tako i pripreme. Po porukama koje dobijem od svojih pratitelja čini mi se da im se sviđa i način na koji ja to prezentiram, često mi napišu da ja to sve tako besprijekorno odradim, mada se ja ne bih s tim baš u potpunosti složila, uvijek može bolje, ali ja dam sve od sebe u tom trenutku. Veseli me vidjeti koliki interes kod ljudi vlada za našu domaću kuhinju i ovakav tip hrane i recepata, posebno kad me mlađi ljudi traže savjete i recepte...
Mnogima su vaši recepti i dekoracije inspiracija i u vlastitim kuhinjama. No, jeste li se susretali i s negtivnim komentarima?
Mi se doma često sjetimo jedne situacije kad mi je jedna pratiteljica napisala da sam dosadila stalno s tim pitama. Hahaha. Mislim, istina je da ja često mijesim pite, naginjem malo i toj bosanskoj kuhinji i doma smo svi obožavatelji pita... Ja taj njen komentar nisam nešto baš pretjerano osobno shvatila, nasmijali bismo se i tad i sad kad se sitimo, a pite sam, naravno, nastavila mijesiti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Oduzima li vam Instagram puno vremena. Osim toga, koji su vaši hobiji? Kako provodite slobodno vrijeme?
Instagram mi ne oduzima previše vremena, kuham kao i svaka druga osoba, a ovaj dodatak za pofotkati, objaviti recept i odgovoriti na poruke pratitelja... nađem neki trenutak u danu za to. Trudim se stvarno biti prisutna, odgovoriti svima, dati savjet i pojasniti stvari kada su nekome nejasne, pa zbog toga u svakom danu izdvojim malo vremena za to. Osim Instagrama slobodno vrijeme volim provoditi u šetnjama sa svojim unukom Lukom, redovito odemo i na selo Ugljane kod Trilja gdje imamo i svoj vrt, pa mi je jedan od hobija i briga za njega, a od kad sam u mirovini redoviti sam posjetitelj i gradske knjižnice jer oduvijek volim nešto dobro pročitati.
Kulinarski projekti i uzori
Jesu li zajedno s rastom pratitelja počele stizati i druge ponude? Koji su vaši najveći projekti u kojima ste sudjelovali?
Ne mogu se baš pohvaliti da se ne mogu obraniti od ponuda, ali možda je sada moment da se ta situacija promijeni, haha. Ne bih imala ništa protiv. Iza sebe imam par suradnji, neke od većih koje pamtim su Studenac s kojim sam imala kampanju u doba korone na temu online naručivanja, sa Xiaomijem sam imala jednu divnu suradnju na promociji njihovog Air Fryera koji je i danas redovito u upotrebi u mojoj kuhinji, za City Centar sam pisala recepte, a u sjećanju nosim i suradnju s Villama Orvas za koje sam radila materijale za njihove društvene mreže i provela jedan divan vikend u jednoj od njihovih vila.
Gdje pronalazite inspiraciju za recepte? Tko vam je najveći kulinarski uzor?
Inspiraciju pronalazim na internetu, među svojim prijateljicama, rodicama, sve volimo kuhati i isprobavati nove stvari. Nema tu nekih velikih izleta u nepoznato, sve je to i dalje blisko našoj dalmatinskoj spizi, ali se volim igrati, kombinirati i otkrivati. Obožavam gledati kulinarske emisije, posebno Masterchef, nisam baš kalibar kufara za taj show ali ga vjerno pratim, učim i skupljam inspiraciju. Nekog velikog kulinarskog uzora nemam, osim moje mame, kod koje je uvijek bilo i ukusno i obilato i za zadovoljit svačije ukuse.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
„Redovito zavirim u Međimursku kužinu“
Poznato je da ste ekspert u dalmatinskoj kuhinji. Zavirite li ponekad u kužini i u neke druge djelove hrvatske?
Redovito u Međimurje! Zet me je naučio neke međimurske recepte kao što su pretepena juha, tenfana kokoš, purica s mlincima... Kao što sam spomenula jako volim zaviriti i u bosansku kuhinju, a velika ljubav mi je i talijanska kužina, ona je nekako bliska našoj dalmatinskoj. Nisam od nekih velikih eksperimentiranja, egzotika me baš i ne privlači, tako da se uglavnom zadržim na ovome, s naravno bezbroj varijacija na temu jer kuhanje je igra bez granica.
Kako vaša obitelji, suprug i kćeri doživljavaju vašu slavu na društvenim mrežama?
Ajme, ja to ne bi nazvala slavom... Mi to ne doživljavamo baš tako. Naravno da nam je svima drago, kuhinja je meni relaksacija, uživancija, mjesto gdje provodim puno vremena, nekad sate i sate... I naravno da me obitelj u tome svemu podržava, drago im je da sam se pronašla u tome i veseli ih sve ono što veseli i mene. Zezaju me malo da sam influencerica i da iskačem iz paštete, ali znamo svi da je to sve u najboljoj namjeri.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jedan od vaših zetova je Međimurac. Što on kaže na vaše specijalitete?
Moj zet je oduševljen mojim specijalitetima što me neobično veseli, jer ipak je on iz jednog drugog podneblja. Jako je zahvalan degustator i odlična publika. A kako je i on vješt u kužini nerijetko i razmijenjujemo recepte i savjete.
Omiljeni recept za jesenske dane
Jesen nam je na vratima, vrijeme kad se volimo sakriti u toplinu svoja četiri zida i uživati uz finu hranu. Zato je obožavana splitska influencerica s nama podijelila svoju omiljenu poslasticu za hladne dane.
„Ima jedan odličan recept s jabukama. Ali da se ne bi zadržali na nekom klasičnom štrudelu od jabuka, ovog smo malo modernizirali...“, kazuje nam Anka.
U nastavku donosimo recept.
400 g kora za savijaču (tanje)
1 kg jabuka
200 g šećera
1 vanilija šećer
Malo cimeta
malo ruma
šaka krupno rezanih oraha
par žlica prezle
ulje za friganje
Naribane jabuke skupa sa šećerom dinstati dok voda ne ispari. Dodati vanilija šećer, cimet, rum i orahe i još kratko prodinstati. Ostaviti da se ohladi. Kore prerezati po dužini na pola, svaku polovicu namazati s malo ulja i posuti prezlom, pa na vrh svake kore staviti dvije žlice nadjeva.
Zavrnuti rubove da nadjev ne iscuri, zarolati i sam rub možete prerezati bjelanjkom da se ne otvori prilikom friganja, mada nije nužno. U dubokom ulju, na srednjoj temperaturi ih isfrigati, dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Gotove stavljati na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužite ih tople s kuglom sladoleda po želji.
Uslast!