Mnoge namirnice sadrže šećer za koji možda ni ne znamo da je prisutan, unatoč našim najboljim naporima da ga izbjegnemo. To je često zbog toga što može biti naveden kao sastojak pod drugim imenom, poput saharoze, kukuruznog sirupa ili dekstroze.
Previše šećera povezano je s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući visok krvni tlak, dijabetes, pretilost, propadanje zubi i visok kolesterol. Stoga je važno prepoznati znakove upozorenja da unosite previše šećera.
Dr. Lela Ahlemann podijelila je s časopisom Express pet simptoma na koje treba paziti:
Stalna glad i dobivanje na težini
Šećer je bogat kalorijama, što može dovesti do brzog dobivanja na težini ako se unosi u prevelikim količinama. Međutim, to nije jedini razlog zbog kojeg može doći do povećanja kilograma. Dr. Ahlemann objasnila je da šećer može uzrokovati osjećaj "stalne" gladi. "Razlog tome je što šećer kratkoročno povećava razinu glukoze u krvi, ali ne daje osjećaj sitosti zbog nedostatka vlakana. Kada ste stalno gladni, na kraju jedete više nego što vam je potrebno, što dovodi do povećanja težine", rekla je.
Akne
Dr. Ahlemann je otkrila da unos šećera može povećati razinu hormona zvanog IGF-1. "Zajedno s inzulinom, IGF-1 stimulira lojne žlijezde i prekomjernu keratinizaciju u području lojnih žlijezda, što uzrokuje začepljenje i dovodi do akni i upala", izjavila je.
Promjene raspoloženja i žudnja za hranom
Unos šećera uzrokuje brzo povećanje razine glukoze, što dovodi do otpuštanja inzulina. No, ovaj skok često je toliko jak da se razina šećera u krvi ne vraća na normalnu razinu, nego pada ispod početne točke, objasnila je dr. Ahlemann. "Ovo se naziva hipoglikemija, a zatim dovodi do žudnje za hranom. Kod nekih ljudi to također izaziva promjene raspoloženja i razdražljivost", dodala je.
Slab imunološki sustav
Ako se češće razbolijevate nego inače, to bi mogla biti posljedica vaše prehrane, odnosno unosa šećera. Dr. Ahlemann je istaknula: "Normalno, šećer se apsorbira u tijelu putem tankog crijeva. Međutim, ako količina jednostavnih šećera, poput glukoze i fruktoze, premašuje kapacitet našeg tankog crijeva, ti šećeri završavaju u debelom crijevu."
Ubrzano starenje
Prema dr. Ahlemann, znanstveno je dokazano da visok unos šećera dovodi do stvaranja naprednih produkata glikacije (AGE), koji uništavaju kolagenska vlakna. "Kada ima previše AGE-a, naša kolagenska vlakna postaju kruta, lomljiva i propadaju. Tijelo također manje može samo sebe popravljati, što znači da kvaliteta našeg kolagena dodatno opada", zaključila je.