Za sve one koji vole tradicionalnu dalmatinsku prirodnu medicinu, a i poljoprivredu postoji stablo koje je dosta rasprostranjeno u Dalmaciji, može uspjeti bilo gdje, a ima značajna ljekovita svojstva.
Radi se o stablu bazge. Njeni cvjetovi i bobice se koriste za izradu likera, sokova i sirupa. Važno je napomenuti da se cvjetovi beru u proljeće, a bobice krajem ljeta, početkom jeseni. Također prije bilo kakve prehrambene uporabe i bobice i cvjetovi se moraju termički obraditi.
Dok su suvremena medicina i farmaceutska industrije još bile u svojim začecima, narod je koristio i proučavao biljke za njihova ljekovita svojstva. Tako je npr. kora drveta bila aspirin. Kada su ljudi u prošlim vremenima imali glavobolju žvakali bi koru od drveta. I uistinu ova praksa je dovela do razvoja aspirina iz kore drveta.
"Aspirin je nastao iz salicilnih spojeva koji se prirodno nalaze u kori vrbe i drugih biljaka. Njegov razvoj predstavlja jedan od najranijih primjera kako su znanstvenici uspjeli pretvoriti prirodne lijekove u moderne farmaceutske proizvode", stoji u priči o nastanku aspirina na Aspirin Foundation.
Postoji divlja salata koja se koristila u kulinarske svrhe, a raste skoro svugdje u Dalmaciji. Hrana prije nije bila toliko dostupna kao i danas pa su se ljudi morali snalaziti kako god su znali. Morali su se okrenuti prirodi, učiti o biljkama koje rastu u Dalmaciji, o stablima i o tlu. O Suncu i mjesečevim mjenama kako bi pratili vrijeme sadnje i vrijeme žetve.
Lijekovi iz prirode se i danas koriste jer se još uvijek smatra da su naši preci imali uvid u znanje koje je danas zanemareno.
Ljekovita svojstva bazge i njena primjena
Za početak, bazga je antioksidans. To znači da uništava slobodne radikale u tijelu i tako čisti organizam od oksidativnog stresa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji uništavaju stanice i doprinose razvoju raznih bolesti. Zbog toga je važno konzumirati ove molekule jer služe kao preventivna zaštita protiv bolesti i čuvaju zdravlje.
Također bazga djeluje protuupalno, jača imunološki sustav i ima diuretička svojstva tj. uklanja višak tekućine iz organizma.
Ujedno djeluje i kao laksativ, a koristi se i u kozmetici.
Zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava može se pronaći u proizvodima za njegu kože te u anti-age kremama jer održava kožu mladolikom i zdravom.
Čaj od lišća bazge koristi se kao insekticid jer štiti biljke od nametnika.
U prirodnoj medicini bazga se koristi za liječenje raznih tegoba kao što su respiratorne infekcije, groznice i kožne bolesti.
Folklorna vjerovanja
Bazga se smatra svetim stablom te su kroz povijest mnogi sadili bazgu u vrtovima kako bi zaštitili kuću od negativnih energija.
Također se vjerovalo da bazga pruža sklonište vilama i sličnim bićima pa se prije sječe molilo za dopuštenje.
Bazga je korištena u razne ljekovite svrhe. Na primjer, listovi bazge stavljali su se na rane kako bi ubrzali zacjeljivanje, a čaj od cvjetova bazge koristio se za liječenje prehlada i groznica.
Bazga je u mnogim kulturama puno više od stabla te sa sobom nosi razna vjerovanja i legende.
Recepti od bazge
Sirup od bazge
Sastojci:
- 20 cvjetova bazge
- 2 litre vode
- 2 kg šećera
- 2 limuna (sok i korica)
- 2 vrećice limunske kiselina
Priprema:
Cvjetove bazge operite i stavite u veliku posudu. Dodajte vodu, limunov sok i koricu, te limunsku kiselinu. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga procijedite smjesu kroz gazu ili sitno cjedilo. Dodajte šećer i zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.
Sok od bazge
Sastojci:
- 20 cvjetova bazge
- 2 litre vode
- 2 kg šećera
- 2 limuna (narezana na kriške)
- 50 g limunske kiseline
Priprema:
Cvjetove bazge stavite u veliku posudu. Dodajte vodu, šećer, kriške limuna i limunsku kiselinu. Miješajte dok se šećer ne otopi, a zatim pokrijte i ostavite da stoji 24-48 sati. Procijedite sok kroz gazu ili sitno cjedilo. Ulijte sok u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom mjestu.
Liker od bazge (Bazginac)
Sastojci:
- 20 cvjetova bazge
- 1 litra rakije (lozovača ili vodka)
- 500 g šećera
- 1 limun (sok i korica)
- 1 naranča (sok i korica)
Priprema:
Cvjetove bazge stavite u staklenku s rakijom. Dodajte šećer, sok i koricu limuna i naranče. Zatvorite staklenku i ostavite na tamnom mjestu 4-6 tjedana, povremeno protresajući. Procijedite likera kroz gazu ili sitno cjedilo. Ulijte likera u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Savjeti za sadnju stabla bazge
Bazga je rasprostranjena po cijelom Balkanu. Raste na vlažnim, osunčanim staništima u prirodi pokraj potoka i rijeka i u kućanstvima. Vrlo je otporna biljka i može rasti u različitim klimatskim uvjetima.
Sadnice bazge se mogu posaditi u rano proljeće ili jesen. Preferira dobro drenirana bogata tla, zahtijeva minimalnu njegu, ali je potrebno svakodnevno zalijevati posebice u sušnim razdobljima.