Sikavica(Silybum marianum), poznata i pod nazivima oslobad, ošljebad, badelj, bijeli stričak, šareni čkalj, magareća salata, gospin trn je višegodišnja zeljasta biljka, koja raste na kamenjaru bogatom dušikom.
Odgovaraju joj sunčana mjesta ili polusjena voćaka. Uzgaja se još kao i ukrasna biljka, a na popisu je ugroženih vrsta.
Stabljika joj je uspravna i jednostavna, a naraste do dva metra visine. Listovi su joj ovalni i duguljasti, zelene boje, a po sredini imaju bjelkaste mrlje. Na rubovima lista su bodlje. Cvijet sikavice ima kuglasti cvat, ljubičaste je boje, s trnovitim tvrdim laticama, a cvjeta sredinom ljeta.
Listovi i izdanci sikavice jedu se mladi, dok biljka ne procvjeta. Ovojni listovi cvata pripremaju se na isti način kao i artičoke, a mladi izbojci se kuhaju kao šparoge.
U pučkoj fitoterapiji sikavica se preporučuje kod lakših trovanja. Biljka sadrži silimarin, pa se preporučuje za bolesti i oštećenja jetre i liječenje od alkoholizma, piše Maslinar.