Vodite li mentalni popis svih izvora mikroplastike koji se nalaze u vašem svakodnevnom životu? Možda imate još jednog krivca za razmatranje: to je žvakaća guma, prema novoj pilot studiji koja je pokazala da žvakanje samo jednog komada može osloboditi stotine do tisuće mikroplastike u slinu, javlja CTV.
Studija je trenutno u recenziji i bit će predstavljena na dvogodišnjem sastanku Američkog kemijskog društva u San Diegu u utorak. Nakon završetka pregleda, autori se nadaju da će izvješće biti objavljeno u časopisu Journal of Hazardous Materials Letters kasnije ove godine.
"Naš cilj nije nikoga preplašiti", rekao je viši autor studije dr. Sanjay Mohanty, izvanredni profesor na Samueli School of Engineering na Sveučilištu California u Los Angelesu. "Znanstvenici ne znaju je li mikroplastika opasna za nas ili nije. Ne postoje ispitivanja na ljudima. Ali znamo da smo izloženi plastici u svakodnevnom životu i to je ono što smo htjeli ovdje ispitati."
Mikroplastika su fragmenti polimera čija veličina varira od manje od 0,2 inča (5 milimetara) do 1/25 000. inča (1 mikrometar). Plastika manja od toga smatra se nanoplastikom, koja se mjeri u milijarditim dijelovima metra. Polimeri su kemijski spojevi s dugim lancima velikih i ponavljajućih molekularnih jedinica zvanih monomeri, koji su poznati po izdržljivosti i fleksibilnosti. Većina plastike su sintetski polimeri, dok prirodni polimeri uključuju celulozu iz biljaka. Žvakaća guma obično sadrži sintetske ili prirodne polimere za bolju teksturu, elastičnost i zadržavanje okusa, rekli su autori.
Mikroplastika ulazi u tijelo gutanjem i udisanjem, prema prethodnim istraživanjima, a znanstvenici su otkrili njihovu prisutnost u različitim dijelovima tijela ili tekućinama uključujući krv, pluća, placentu, mozak i testise. Zato su autori rekli da žele identificirati druge moguće izvore gutanja mikroplastike i njihove koncentracije.
"Žvakaća guma jedna je od namirnica koje smo odabrali jer je to jedina hrana čiji se plastični polimer koristi kao sastojak", rekao je Mohanty za CNN. “Druga je hrana kontaminirana mikroplastikom zbog načina na koji je obrađena i pakirana.”
Prema saznanjima autora, njihova je studija prva "koja je ispitivala ili uspoređivala mikroplastiku u žvakaćim gumama dostupnim na tržištu", dodao je Mohanty.
Izolacija mikroplastike iz gume
Nalazi tima temelje se na 10 žvakaćih guma popularnih u Sjedinjenim Državama. Polovica uzoraka bila je sintetička, a druga polovica napravljena od prirodnih sastojaka.
Većina, ako ne i sve, etikete i web-stranice proizvoda od gume ne otkrivaju što njihova baza gume uključuje niti kako se obrađuju. Ovaj nedostatak transparentnosti također ne ostavlja istraživačima "nikako način da znaju gdje i kako je mikroplastika dospjela u žvakače gume koje smo testirali", rekao je Mohanty - i nema načina da potrošači saznaju puni sastav žvakaćih guma koje kupuju.
Jedan sudionik žvakao bi žvakaću gumu četiri minute; tijekom tog vremenskog okvira, svakih 30 sekundi istraživač je skupljao izlučenu slinu u epruvetu centrifuge.
Sudionici su zatim isprali usta tri do pet puta visoko pročišćenom vodom, a istraživači su pomiješali uzorak ispiranja s uzorkom sline kako bi osigurali da je sva mikroplastika u ustima uhvaćena. Cijeli ovaj proces ponovljen je sedam puta za svaku gumu. Neke gume su se žvakale ukupno 20 minuta uz sakupljanje sline svake dvije minute, tako da je tim mogao odrediti kako broj izbačene mikroplastike ovisi o vremenu žvakanja.
Kako bi identificirali vrste i količine mikroplastike u gumi, autori su koristili različite metode filtracije i kemijske analize poput mikroskopije. Istraživački tim također je oduzeo mikroplastiku pronađenu u početnom uzorku ispiranja od one u uzorcima sline žvakaće gume kako bi točno procijenio broj mikroplastike oslobođene iz žvakaće gume.
Analiza je pokazala da samo 1 gram žvakaće gume u prosjeku oslobađa otprilike 100 mikroplastike, a 1 gram neke gume za žvakanje oslobađa čak 637 mikroplastike. Tipična žvakaća guma može težiti od 1 grama do nekoliko grama, prema različitim izvješćima.
Dodatno, 94 posto mikroplastike otpušteno je unutar prvih osam minuta žvakanja.
Autori su bili iznenađeni kada su otkrili da žvakanje prirodnih žvakaćih guma zapravo nije učinilo razliku. Prosječan broj mikroplastike u 1 gramu sintetičke gume bio je 104, a u prirodnoj gumi 96.
Obje vrste također pretežno oslobađaju četiri vrste sintetskih polimera: poliolefine, politereftalate (ili polietilen tereftalate), poliakrilamide i polistirene. Ovo su neke od istih vrsta plastike koje se koriste u svakodnevnim plastičnim potrošačkim proizvodima, rekla je dr. Tasha Stoiber, viša znanstvenica u Environmental Working Group, neprofitnoj organizaciji za zdravlje okoliša. Stoiber nije bila uključena u istraživanje.
"To što je mikroplastika puštena nije neočekivano", rekao je dr. David Jones, profesor na Školi za okoliš i znanosti o životu na Sveučilištu Portsmouth u Engleskoj. Jones nije bio uključen u studiju.
"Ako izložimo bilo koju vrstu plastike stresu, bilo da je riječ o toplini, trenju, sunčevoj svjetlosti, morskoj vodi ili u ovom slučaju snažnom žvakanju, znamo da će se mikroplastika osloboditi iz plastičnog materijala", dodao je Jones, također osnivač i izvršni direktor dobrotvorne organizacije za očuvanje mora Just One Ocean. "Udahnemo, progutamo i popijemo oko 250.000 plastičnih čestica godišnje, a da ne pokušamo. ... Ali sada barem imamo neke čvrste podatke i to je dobra polazna točka za daljnja istraživanja."
"Žvakaće gume su sigurne za uživanje kao što su bile više od 100 godina", objavila je Nacionalna udruga slastičara putem e-pošte. Trgovačka grupa ima tvrtke članice koje proizvode i prodaju žvakaće gume. "Sigurnost hrane je prioritet broj jedan za američke konditorske tvrtke, a naše tvrtke članice koriste samo sastojke koje je odobrila FDA."
Što je nepoznato o gumenoj mikroplastici
Prosječna veličina gumene mikroplastike bila je 82,6 mikrometara — pomislite na debljinu papira ili promjer neke ljudske vlasi. Alati za kemijsku analizu korišteni u studiji ne mogu identificirati čestice manje od 20 mikrometara, rekao je Mohanty.
Ovo ograničenje znači da je u nalazima promašena bilo kakva manja mikroplastika i nanoplastika i stoga bi moglo biti podcijenjeno, rekao je dr. Leonardo Trasande, direktor Centra za istraživanje opasnosti za okoliš Sveučilišta New York. Trasande nije bio uključen u studiju.
Također je upitno zašto su sintetski polimeri pronađeni iu prirodnim desnima, kažu stručnjaci. Ali poliolefini se obično koriste u prehrambenoj industriji za pakiranje, pa bi to mogao biti razlog zašto, kažu autori.
Neočekivani nalaz također se može dogoditi ako proizvođači koriste polimere kada ne bi trebali, ako je došlo do laboratorijskog onečišćenja ili ako je došlo do pogreške u mjerenju, rekao je dr. Oliver Jones, profesor kemije na Sveučilištu RMIT u Australiji, u izjavi koju je objavio Science Media Centre. Jones nije bio uključen u studiju.
"Budući da proizvođači rijetko prijavljuju sastav žvakaćih guma, teško je utvrditi izvor mikroplastike koja se nalazi u prirodnim žvakaćim gumama", dodali su.
Također, nije poznato da su neki od polimera - poput politereftalata, koji se često nalaze u bocama za vodu - identificirani u sintetičkim gumama općenito prisutni u sintetičkim gumama, rekao je dr. David Jones sa Sveučilišta u Portsmouthu.
Neke regulatorne agencije zauzele su stav da nema razloga za zabrinutost zbog mikroplastike u hrani i vodi jer nema dokaza da uzrokuje štetu, rekao je.
"Ovo je potpuno pogrešan pristup. Trebali bismo uzeti pristup opreza i pretpostaviti da oni to rade", dodao je. "Moramo ulagati u istraživanje kako bismo shvatili kako će to sada utjecati na naše zdravlje kako bismo mogli početi ublažavati posljedice."
Čak i ako su potencijalni učinci na ljudsko tijelo nepoznati, studija stavlja u perspektivu druge načine na koje žvakaća guma može pridonijeti zagađenju okoliša kada se neprikladno odbaci, kažu stručnjaci.