Ova je tehnika izvrstan način da svojim jelima dodate puno više okusa.
Postoje dvije vrste marinada, mokra i suha, a koju ćete koristiti ovisi o tome što marinirate. Mokre marinade obično koriste ulje ili jogurt kao bazu, dok suhe uključuju jednostavnu mješavinu sušenog bilja i začina.
Koliko dugo trebate ostaviti hranu da se marinira?
Marinirajte sastojke najmanje 30 minuta, ali što duže ostavite to bolje. Noćne marinade će zadržati još više okusa – samo ih čuvajte u hladnjaku! Ako obrok pripremate u nedjelju, na primjer, pomiješajte svoju marinadu u subotu navečer. Uštedjet će vam vrijeme tijekom pripreme obroka i dati više okusa, prenosi N1.
Izvori proteina koji su idealni za marinade uključuju piletinu, odrezak, lungić, janjetinu, ribu, tofu pa čak i mahunarke poput slanutka ako ih planirate peći
Recepti za marinadu
Limun, češnjak i majčina dušica
Pomiješajte: 1 žličicu maslinovog ulja, 1 žličicu timijana, 1 češanj nasjeckanog češnjaka i sok od pola limuna.
Odlično uz: piletinu
Dimljena paprika
Pomiješajte: 1 žličicu maslinovog ulja, 1 žličicu dimljene paprike, ½ žličice luka u prahu, 1 žličicu soka limete.
Izvrstan s: piletinom ili tofuom – savršen zalogaj za fajitas ili tacose.
Sezam
Pomiješajte: 1 žličicu sezamovog ulja, 2 žličice soja umaka, 1 žličicu soka od limete, 1 režanj češnjaka (mljeven), ½ žličice crnog papra. Po želji: posipajte malo sezama preko gotovog jela za dodatni štih i ukrasite.
Odlično uz: tofu, ribu ili govedinu.