U Vodnjanu, srcu istarskog maslinarstva, procjenjuju se rezultati ovogodišnjeg rada u maslinicima. Posebnost berbe bile su velike količine ploda, ali male količine ulja. Ipak, kažu stručnjaci, tekuće zlato ove je godine vrhunske kvalitete.
Ono istarsko ekstradjevičansko sinonim je za najbolje ulje još iz vremena starih Rimljana. U Vodnjanu gotovo svaka kuća ima svoj maslinik.
- Imamo 1 600 maslina od toga imamo četiri monosortna i jednu kupažu, rekao je maslinar Noris Bajkin za HTV.
- Radio sam u uljari, a moj tata, koliko se ja sjećam, ja znam da sam mu nosio marendu u staroj uljari, kad su bile još preše, znači tradicija je jako duga, kazao je maslinar Livio Belci.
No otad se promijenilo mnogo toga.
Masline se beru sve ranije, a ulje je, tvrde stručnjaci, sve kvalitetnije. Vodnjanska smotra došla je do svoje punoljetnosti, a maslinarstvo je sve veći trend.
- Proizvodnja se povećala u Republici Hrvatskoj, što se tiče hektara, najveći iskorak je upravo ovdje u Istri, maslinari u Istri su tražili dodatne nasade, što ohrabruje, poručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.
Iz godine u godinu mnogi maslinaru nižu uspjehe na svjetskim natjecanjima. No svatko ima svoju najdražu sortu.
- Preferiram bužuj, žensku vodnjansku, koja je izuzetna, i mirisna, i može se u puno jela iskoristiti, naglasila je Marina iz Pule.
- S oradom je jedna potpuna harmonija, kao pojačivač okusa, istaknuo je maslinar Duilijo Belić.
Puni nepce i u slatkim varijantama, uz pistaciju i namaz od lješnjaka.
- Doma sam radio nešto za sebe i kad sam shvatio da u tome ima maslinovog ulja, rekao sam - ovo je fenomenalno, kazao je proizvođač namaza s maslinovim uljem Ivan Divjanović.
Za istarsko tekuće zlato ove će se godine morati izdvojiti od 15 do 20 eura po litri.