Nova pekarnica s daškom francuske kulture svjetlo dana ugledala je na Valentinovo u samom centru Splita, na adresi Zagrebačka ulica 29. Adélie Bakerie, autentična francuska pekaranica koja je obogatila gastronomsku scenu Splita, proizašla je iz želje da se spoji francuska tradicija s mediteranskim šarmom. Razgovarali smo s vlasnicom Céline Lukic, francusko-hrvatskom poduzetnicom koja je odlučila donijeti mirise i okuse svog doma u Hrvatsku.
Céline je rođena u Bretanji, a odrasla je u Nici gdje su njeni roditelji imali restoran pa je od malih nogu provodila vrijeme isprobavajući i radeći deserte.
„Odrasla sam u tatinom restoranu. Izvan škole, vrijeme bih provodila u kuhinji pomažući kuharima. Dodijelili su me 'stanici' za deserte pa sam tako još kao djevojčica počela pripremati i isprobavati deserte odakle se zapravo rodila ljubav i strast prema gastronomiji“, priča nam vlasnica.
Prije nego što je stigla u Hrvatsku, studirala je pravo, živjela posvuda po svijetu radeći u francuskim restoranima, a u jednom trenutku je čak promijenila karijeru i postala pilotkinja, no ljubav prema pekarstvu na kraju je ipak prevladala.
„Nakon srednje škole roditelji su me upisali na pravni fakultet jer su smatrali da je ugostiteljstvo prenaporan posao. U svojim 30-ima postala sam i pilotkinja, ali ipak sam se vratila svijetu ugostiteljstva jer se tu osjećam najprirodnije", ispričala nam je.
Prvotna ideja je bila Primošten, ali...
Kako je njen otac Hrvat, imao je želju mirovinu provesti u Hrvatskoj. Tražeći novi dom za svog oca, Céline se zaljubila u Primošten pa je upravo tamo odlučila kupiti kuću.
„Otac je ipak shvatio da je da je nakon 60 godina provedenih u Francuskoj ipak ta zemlja njegov dom, ali ja sam se zaljubila u Primošten, Hrvatsku, ljude, hranu te sam promislila da bi se jednog dana ja mogla vratiti u domovinu svog oca“, govori naša sugovornica.
Tužna zbog toga što ovdje ne može naći sve one fine pekarske proizvode i slastice koje u Francuskoj obožava, Céline je dobila ideju upravo u Primoštenu otvoriti francusku pekarnicu.
„Nismo uspjeli pronaći adekvatni prostor u Primoštenu, pokušali smo čak i u Šibeniku, a onda se Split na kraju pokazao kao savršeno mjesto. Tako se rodila ideja za Adélie Bakerie, prije otvaranja prošla sam brojne tečajeve kako bi u potpunosti svladala osnove i bolje razumjela izradu kruha i peciva“, govori nam Céline.
Mirisi i okusi Francuske stigli u Split
Adélie Bakerie će pružiti svojim gostima ekskluzivno iskustvo i neusporedivu kvalitetu, nudeći široku paletu svježeg peciva, kroasana i drugih slastica, uvijek pripremljenih po najvišim standardima.
„Tu su i sendviči po francuskim receptima napravljeni u našem vlastitom domaćem kruhu. Le Croque-Monsieur i Pan-Bagnat su dva francuska tipična sendviča. Nudit ćemo quiche, chocolate mousse, baba au rhum, eklere, religieuse i puno sezonskih slatkiša. Napravit ćemo francuske kolače i pite.
Većina naših proizvoda, kao što su brašno, maslac te svi naši maloprodajni proizvodi poput čajeva i suhih kolačića, dolazi iz Francuske. Ako uspijemo pronaći sličnu kvalitetu okusa, koristit ćemo lokalne proizvode koje ćemo nabavljati s malih farmi kako bismo podržali lokalne poduzetnike.
Raznolikost kruha koju nudimo i deserti poput macaron, madeleine ili eclair nešto su sasvim drugačije od onoga što možete pronaći u drugim lokalnim pekarnicama. Ono što čini Adélie posebnom nije samo činjenica da se većina naših sastojaka uvozi izravno iz Francuske, već su znanje i iskustvo naših francuskih kuhara ono na što smo jako ponosni“, opisuje nam vlasnica pekarnice savršeno mjesto za one koji žele uživati u vrhunskom pecivu i pitama.
Što francuske pekare razlikuje od hrvatskih?
Zanimale su nas razlike između hrvatske i francuske pekare.
„Zapravo su vrlo različiti jer sirovi sastojci nisu identični. Okusi maslaca i brašna dolaze iz različitih podneblja i tla te se beru prema različitim propisima.
Budući da su kruh i peciva već dugo dio našeg svakodnevnog života u Francuskoj, imali smo priliku razviti vještine i tehnike koje su francuska peciva učinili popularnim u cijelom svijetu. Fokus je na sastojcima visoke kvalitete i načinima pripreme“, objašnjava Céline te dodaje da će od sada Splićani moći dobiti uvid u ekskluzivni svijet francuske pekarske umjetnosti.
Detalji, kvaliteta i najbolji sastojci tri su stvari koje najbolje opisuju ono što ćemo u ovoj luksuznoj francuskoj pekarnici moći doživjeti.
„Prilikom projektiranja pekare fokusirali smo se na prirodne materijale i boje. Željeli smo da se u Adélie osjeti toplina, a prevladava zlatna boja koja asocira na izlazak sunca“, opisuje nam vlasnica koncept uređenje.
Kada je riječ o omiljenom pecivu, Céline kaže da ništa ne može nadmašiti ukus toplog i hrskavog Pain au Chocolat-a.
„Mogla bih ga jesti za doručak svaki dan do kraja života“, očarano nam kaže.
Prvi 'Épicerie fine' u Splitu
S ovom pekarnicom, Split će dobiti i prvi Épicerie fine', a poduzetnica nam objašnjava o čemu je točno riječ.
„An épicerie fine je mala trgovina u kojoj možete pronaći posebne kulinarske artikle. Proizvodi se nabavljaju od malih proizvođača zbog njihovog ukusa, naravno, ali i zbog visoke kvalitete tih rijetkih finih proizvoda.
Nudimo izbor isključivo francuskih suhih proizvoda i pića, čajeve, šampanjac, kolačiće, džemove i ostale sezonske suhe poslastice“, otkriva nam.
Za kraj nam je Céline otkrila daljnje planove i namjerava li se širiti po Dalmaciji.
„Iako bismo voljeli biti dostupni i u drugim gradovima na dalmatinskoj obali, prvo želimo uživati u Splitu i zadovoljiti naše kupce.
Pekara Adélie plod je zajedničkog rada strastvenih i talentiranih ljudi koji vrlo marljivo rade već gotovo dvije godine. Želimo ostati dostupni našim kupcima i što je najvažnije, zadržati, stoga trenutno nemamo resurse za daljnje širenje“, zaključila je.