U svijetu kulinarstva, gdje iskustvo i godine često kroje uspjeh, mladi talenti poput 17-godišnje Laure Škarice zavređuju javnu pohvalu kao vjetar u leđa djevojci koja, bez imalo razmišljanja, predstavlja talent koji mijenja kulinarski svijet.
Rodom iz Podgrađa, koja pohađa 'SŠ Jure Kaštelan', mješovitu školu koja obrazuje učenike u gimnazijskom i strukovnom obrazovanja, sa svojom mentoricom profesoricom Dušankom Pandžom, u konkurenciji od 12 škola iz Splitsko-dalmatinske županije, osvojila je prvo mjesto na regionalnom natjecanju iz kuharstva, održanom 18. veljače 2025. godine u Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu. Ovim uspjehom, plasirala se na prestižno državno natjecanje WorldSkills Croatia 2025, kojeg provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a koje će se održati u Zagrebu od 9. do 11. travnja 2025.
Ovaj izniman uspjeh i strast za kulinarstvom bili su razlog zbog kojeg smo odlučili obratiti se profesorici Pandži i učenici Škarici i ispričati njihovu inspirativnu priču.
Posjetili smo školu, gdje su nas srdačno ugostile u kabinetu za kuharstvo, prostoriji koja učenicima omogućuje praksu unutar same škole. Mentorica, Dušanka Pandža, ima 17 godina iskustva u nastavi, a uz to je više od dvadeset godina radila kao šef kuhinje u restoranu Puljiz u Omišu. Kuhanje joj je velika strast, što ističe kao izvor ispunjenja i zadovoljstva.
- Volim raditi s učenicima, koji, kako primjećujem, posljednjih godina sve više pokazuju poseban interes i želju za napretkom u kuhinji nakon što su upisali srednju školu. Svaka generacija postaje sve uspješnija, a učenici su angažirani i voljni učiti. Osim toga, uživam u pripremama za razna natjecanja, na kojima moji učenici postižu zapažene rezultate - kazala nam je profesorica Pandža na početku razgovora.
Kako nam kazuje profesorica Pandža, Srednja škola Jure Kaštelan ponosi se iznimnim uspjesima svojih učenika u kulinarskim natjecanjima. Do sada su dvaput osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju, što je dokaz njihove izvrsnosti i predanosti u kuhinji. Natjecanje se posljednjih godina održava u Zagrebu pod nazivom ‘WorldSkills Croatia’ po uzoru na europska natjecanja. Plasman na državno natjecanje osigurali su osvajajući prvo ili drugo mjesto na regionalnim natjecanjima, čime su pokazali izniman talent, tehniku i kreativnost u kulinarstvu.
Zanimalo nas je kako se odabire učenik koji odlazi na regionalno natjecanje?
- Odabir učenika temelji se na njegovim kulinarskim vještinama, posvećenosti i angažmanu u pripremama. Kandidat za regionalno natjecanje bira se nakon što unutar škole provedemo natjecanje za učenike drugog i trećeg razreda. Učenik/ca koji/a pokažu iznimnu sposobnost i kreativnost u kuhinji, nastavlja pripreme za regionalno natjecanje. Ove godine je to Laura koja je i tijekom redovite nastave i na samom školskom natjecanju pokazala ne samo volju, želju i ljubav prema kulinarstvu već posebnu želju za napredak, usavršavanje tehnike, preciznosti i sposobnosti rada pod pritiskom.
Za Lauru, kuhanje nije samo hobi, već prava umjetnost koja joj omogućava da pokaže svoju osobnost, predanost i želju za učenjem. Od početka školovanja, pa sve do zadnjeg razreda srednjoškolskog obrazovanja Laura je odlikašica s uspjehom 5.
- Od kad sam bila dijete, uvijek me zanimalo kuhanje. Osim što sam stalno gledala baku i majku dok kuhaju, moj tata je profesionalni kuhar, pa sam već od malih nogu bila okružena gastronomijom. Znala sam oduvijek da želim biti kuharica i da to volim, ali kada su došli upisi u srednju školu i kad sam rekla da želim upisati za kuhara, svi su me gledali začuđeno i govorili: 'Ajme meni, ti prolaziš s 5 i sad ćeš upisati to’. No, ja sam bila odlučna u svojoj želji i ništa me nije moglo spriječiti. Ljubav prema kuhanju pobijedila je sve sumnje i prepreke - govori nam Laura.
U drugom razredu na školskom natjecanju plasirala se na treće mjesto. Nakon tog prvog natjecanja, uslijedilo je prestižno gastro natjecanje „Kuharski troboj - Bračka kužina“, koje je održano u Srednjoj školi Brač. Na ovom izazovnom natjecanju, tri škole natječu se u pripremi tri slijeda jela: predjelo, glavno jelo i desert. Među pobjednicama ovog prestižnog događaja našla se i naša sugovornica Laura, koja je s Ivonom Juras i Larom Radevenjić oduševila žiri svojim kulinarskim umijećem, inovativnošću i preciznošću u pripremi jela. Zasluženo su odnijele prvo mjesto.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Prvo mjesto na školskom natjecanju, zatim prvo i na regionalnom u konkurenciji od 12 učenika
Ispričala nam je kako je izgledalo sudjelovanje u prvom školskom natjecanju.
- Prijavilo nas se dvanaest učenika. Mogao se prijaviti tko god je imao volju i želju. Glavna namirnica bila je lignja, i od nje smo morali osmisliti jelo - priča nam Laura.
Njena sposobnost da pod pritiskom stvori savršena jela, spajajući tradiciju i inovaciju, čini je posebnom među svojim vršnjacima. Ipak, priprema jela na regionalnom natjecanju ograničeno je na dva sata, a sama priprema ima niz tehnika rada i komponenti.
- Kada sam krenula u pripremu jela na školskom natjecanju, trudila sam se da napravim što bolje jelo. Fokusirala sam se na svoje jelo i osvojila prvo mjesto - dodaje Laura.
Pozitivna trema pred sam ulazak u kuhinju
Pred regionalno natjecanje ipak je osjećala malu tremu, ali prema riječima naših sugovornica, trema se pojavljuje tek kad se uđe u kuhinju i krene priprema.
- Uoči natjecanja bilo je treme, ali kad sam zakoračila u kuhinju i kad sam u glavi smislila odakle ću krenuti i što ću pripremati, trema je već lagano nestala. Fokusirala sam se na pripremu i znala sam da moram napraviti najbolje što mogu. U dva sata morali smo pripremiti šest tanjura u dva modula (umak, glavna namirnica, punjenje, dva priloga...) - govori nam Laura.
Mentorica Pandža smatra da je pozitivna trema dobar znak da je Laura spremna za natjecanje.
- Prije samog natjecanja Laura uvijek ima pozitivnu tremu, a to je znak da se dobro pripremila. Ocjenjivači su ju pohvalili: od smirenosti, organiziranosti, preciznosti, higijene. Laura je sve to odradila smireno i na kraju su tanjuri i jela na njima najbolji pokazatelji njezina znanja - navodi mentorica.
Prosudbeno povjerenstvo za natjecanje 'Kuharstvo' na regionalnom natjecanju činili su prestižni kuhari: Hrvoje Zirojević, Ivica Katić i Frano Papić. Prema riječima Hrvoja Zirojevića za hrvatsku gastronomiju i ugostiteljstvo ne treba se bojati.

Na pitanje koja joj je omiljena namirnica i što najviše voli kuhati, Laura nam odgovara:
- Volim spremati zahtjevna jela oko kojih se moram pomučiti, a kao rezultat toga dobijem savršeno jelo. Više tehnika u jednom jelu – to je ono što me najviše motivira - kaže Laura.
Ostavili smo mentoricu Pandžu i Lauru da se pripremaju za nadolazeće natjecanje, koje je manje od mjesec dana udaljeno. Zajedno se dogovaraju oko pripreme i prezentacije osam jela, koja će morati pokazati svoj kulinarski talent, vještinu i kreativnost.
Na natjecanju će ih dočekati konkurencija iz četiri regije, a svaka regija šalje po dva učenika, što znači ukupno osam natjecatelja. Uz mnogo rada, fokusa i predanosti, Laura i mentorica Pandža vjeruju da će uspješno odgovoriti na sve izazove i oduševiti žiri.

Želimo im puno uspjeha i vjerujemo da će svojim talentom i radom briljirati na natjecanju!
Ova mlada učenica Laura, koja se ne boji izazova i neprestano teži perfekciji, već sada sanja o budućnosti u svijetu gastronomije, gdje će svojim talentom zasjati na svjetskoj kulinarskoj sceni. Laura, samo ti je nebo granica!