Nije lako sa svega 13 ili 14 godina odlučiti što želiš biti u životu. Vrijeme je to kada osmaši moraju donijeti odluku o kojoj će ovisiti daljnji tijek njihovog života. O upisu u srednju školu ovisi mnogo toga. Za početak trebaju odlučiti žele li odmah nakon srednje škole imati "kruh u rukama" ili će pak nastaviti dalje - na fakultet.
Svake godine najveći broj učenika odluči se upisati gimnaziju, nakon koje je nužno daljnje školovanje. Dio djece odlučuje se za konkretna zanimanja, puno je onih koji žele u kuhare i slastičare, dok nedostaje interesa za zidare, montere suhe gradnje, pedikere, soboslikare, poštare, prodavače, krojače...
Neki od malih nogu znaju što žele biti. Jedna od takvih osoba je budući kuhar Arijan Mujagić iz Makarske. Tek mu je 15 godina, no on je svoj put našao još dok je bio malo dijete. Arijan se upisao u kuhare gdje rastura. Doslovno. Ne samo da ima sve petice, već je angažiran i na drugim poljima - paralelno s "običnom" ide i u glazbenu školu, ali i trenira ragbi. Arijan je dokaz da se sve može kad se to želi i voli.
Ljubav prema kuhanju od malih nogu
Razgovarali smo s budućim kuharom koji nam je otkrio kada se zaljubio u kuhanje.
"Da želim biti kuhar govorim od petog razreda osnovne. Ljubav prema kuharstvu i kuhinji razvila je moja baka, a prvo jelo koje sam pravio su bili uštipci sa bakom, tada mi je bilo 3-4 godine", kaže nam Arijan.
Zanimalo nas je i je li teško uskladiti sve svoje obveze i biti odličan u školi.
"Paralelno sa kuharskom školom idem i u srednju glazbenu, sviram kao prvi instrument udaraljke, a kao drugi klavir. Ovim putem pozdravljam sve profesore Srednje glazbene škole Makarska i Srednje strukovne škole. Također treniram ragbi te ovim putem pozdravljam svoje trenere. Nekad je teško uskladiti sve, ali uz dobru organizaciju sve se stigne", kaže nam.
Naravno da mu je cilj, kao i svim kuharima, jednog dana imati vlastiti restoran.
"Cilj mi je nakon što završim srednju školu nastaviti se dalje školovati u struci, raditi, stjecati što više radnog iskustva, što više naučiti da bi jednog dana imao svoj restoran", otkrio nam je svoje planove.
Nije lako već sada znati što bi posluživao u vlastitim restoranu.
"To ćemo vidjeti, još je rano o tome pričati, tek smo na početku, ali trenutno mi je talijanska kuhinja omiljena", kaže nam.
Prati recepte
On sam voli jesi skoro sve - ribu, razne tjestenine...
Kaže nam i kako za sada ne eksperimentira u kuhinji previše.
"Ponekad eksperimentiram, ali ipak pratim recepte jer smatram da nemam dovoljno znanja da eksperimentiram", skromno će Arijan.
A što mislite tko prvi proba njegova jela?
"A tko drugi nego mama", otkrio nam je.
Ne kažu se zaludu da na mladima svijet ostaje. Većina kuhara se zaposli bez problema odmah po završetku srednje škole, pogotovo ako vole svoj posao i dobro ga rade. Sigurni smo da ni Arijan neće imati nikakvih problema prilikom traženja posla, niti onoga dana kada se odluči otvoriti vlastiti restoran. Već sada pokazuje zavidno znanje, kao i želju i volju za daljnjim napredovanjem.