Talijansko maslinovo ulje moglo bi postati znatno rjeđe i skuplje nakon što je bakterija koju prenose kukci uništila 21 milijun stabala maslina u Italiji, kažu stručnjaci.
Od svog pojavljivanja u talijanskoj regiji Puglia prije deset godina, Xylella fastidiosa, bakterija koju šire leteći kukci, uništila je trećinu od ukupno 60 milijuna stabala maslina u regiji. Puglia je nekada proizvodila do 50% talijanskog maslinovog ulja, ali u samo nekoliko godina Xylella je zarazila i uništila 21 milijun stabala, od kojih su mnoga bila stara nekoliko stoljeća, piše Index.
Bakterija je u Italiju dospjela putem biljke uvezene iz Kostarike. Iako se prvo proširila oko Leccea, u južnom dijelu Puglie, trenutno se širi prema Bariju, gdje se nalazi najveća koncentracija maslinika u regiji. Ako stigne do Barija, to će biti katastrofa za proizvodnju, s posljedičnim utjecajem na cijene.
Pandemija ubojite bakterije
Coldiretti, najveće i najutjecajnije talijansko poljoprivredno udruženje, nedavno je objavio zabrinjavajuće rezultate praćenja epidemije ubojite bakterije Xylelle u regiji Puglia. Prema njihovim podacima, zaraza je zahvatila čak 8000 četvornih kilometara, što iznosi 40% teritorija regije.
Brzina širenja bakterije ostaje zabrinjavajuća, s godišnjim širenjem od 20 kilometara u posljednjem desetljeću. Ove informacije predstavljene su povodom dana obrane maslina u Coldiretti, poljoprivrednom selu pored Barija, deset godina nakon dolaska Xylelle u Italiju.
Coldiretti upozorava da su smrtonosna bakterija i klimatske promjene ove godine smanjile potencijal nacionalne proizvodnje ulja za 30%. Ako se ne uspije zaustaviti širenje zaraženih područja, ekonomska šteta za Italiju mogla bi doseći 5.2 milijarde eura.
Europske vlade su zabrinute
Coldiretti ističe da maslinari već čitavo desetljeće nemaju prihoda, s milijunima osušenih stabala te uljarama koje su prodane Grčkoj, Maroku i Tunisu. Dodatno, izgubljeno je pet tisuća radnih mjesta u lancu opskrbe ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Dok se bakterija nastavlja širiti prema sjeveru brzinom od oko 20 km godišnje, pojavljujući se i u drugim regijama Italije i Europe, europske vlade su zabrinute, a znanstvenici i poljoprivredni inspektori se utrkuju kako bi obuzdali bolest i spriječili njeno širenje.
Kada se zaraženo stablo identificira u blizini zdravih stabala, mora se iščupati s korijenjem, a sva druga stabla u blizini od 50 metara pažljivo se pregledavaju kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.
Posljedice za Hrvatsku i regiju
Kako se bakterija širi, povećava se rizik od prelaska na maslinike u Hrvatskoj i drugim zemljama regije. Ako Xylella fastidiosa dosegne Hrvatsku, maslinovo ulje, koje je važan izvozni proizvod, moglo bi biti ugroženo. To bi rezultiralo ne samo padom prihoda za maslinare nego i negativnim utjecajem na turizam u regiji, gdje maslinici predstavljaju jedan od simbola krajolika, javlja Index.
Suradnja, istraživanje i poduzimanje preventivnih mjera ključni su za zaštitu maslinarstva i očuvanje kulturne i gospodarske vrijednosti koje masline predstavljaju za Hrvatsku i ostale zemlje u regiji.