Ng Chuan Sing i njegova supruga Lim Siew Guan, oboje u ranim 80-ima, nisu znali da su kupili najmanje dvije ribe napuhače 25. ožujka, tvrdi njihova kći.
Isti dan Lim je ispekla ribu za ručak i počela osjećati teškoće s disanjem i drhtavicu. Sat vremena nakon što je pojeo obrok, njezin suprug Ng također je počeo pokazivati slične simptome.
Par je hitno prevezen u bolnicu. Lim je umrla istog dana dok je njezin suprug umro nakon osam dana kome.
Kći je zahtijevala odgovornost za smrt svojih roditelja i strože zakone u Maleziji, gdje se u okolnim vodama obično nalazi najmanje 30 vrsta riba napuhača, piše CNN.
Malezijski zakon zabranjuje prodaju otrovne i štetne hrane poput mesa ribe napuhače, a za prekršaj je predviđena čak i zatvorska kazna do dvije godine.
Unatoč opasnostima, otrovne ribe napuhače prodaju se na mnogim malezijskim tržnicama, kažu stručnjaci. “Smatra se egzotičnom i nastoji privući potrošače”, rekla je Aileen Tan, morska biologinja i direktorica Centra za studije mora i obale Sveučilišta Sains Malaysia.
“Jednom kada se riba napuhača očisti i proda u komadima, javnosti je gotovo nemoguće znati koju su vrstu ribe kupili”, upozorila je Tan. “Što se tiče prodavača, diskutabilno je s njihove (strane) jesu li svjesni (rizika).”
“Mora postojati više svijesti o rizicima konzumiranja ribe napuhače – možda bi vlasti trebale pogledati posebne certifikate za prodavače i dobavljače”, rekla je.
Otrov paralizira mišiće, smrt je bolna, nastupa laganim gušenjem
Organi ribe, kao i koža, krv i kosti, sadrže visoke koncentracije smrtonosnog otrova poznatog kao tetrodotoksin. Gutanje može brzo izazvati trnce oko usta i vrtoglavicu, što može biti praćeno grčevima, respiratornom paralizom i smrću, kažu medicinski stručnjaci, piše N1.