Umak od rajčice osnovni je, ali iznimno popularan umak za tjesteninu koji uljepšava svaki obrok. Talijanka Marcella Hazan, koja je živjela i radila u SAD-u, podigla je umak od rajčice na novu razinu svojim pristupom kuhanju.
Postala je poznata kuharica i spisateljica, a tajna njezinog najboljeg umaka leži u jednoj riječi – jednostavnost, piše N1.
Jednostavan umak punog okusa
Mnogi koriste gotove umake, no ustvrdila je da za tim zapravo nema potrebe. Umak od rajčice je tako jednostavan za napraviti, a i puno jeftiniji od kupovnog s puno (nepotrebnih) dodataka. Njezin je umak časopis Delish čak proglasio najboljim na svijetu.
Za pripremu Marcellinog savršenog umaka od rajčice potrebna su vam samo tri osnovna sastojka: rajčice, luk i maslac. Naravno, ne zaboravite na prstohvat soli koji će dodati pravi okus.
Proces je iznenađujuće jednostavan. U tavu dodajte polovicu luka, ali ga nemojte sjeckati, samo ga stavite u tavu gdje će polako puštati svoju aromu dok se kuha. Dodajte malo maslaca i na brzinu popržite luk na maslacu. Zatim dodajte rajčice i pustite da se umak kuha oko 45 minuta na srednjoj vatri.
Hazan je naglasil da ključ savršenog umaka od rajčice nije nasjeckati luk, već pustiti da se sastojci polako kuhaju. Na taj način se okusi potpuno izmiješaju i razviju svoju punu aromu. Luk, koji je cijeli, daje slatkoću, a maslac umaku daje svilenkastu teksturu.
Umak od samo tri sastojka
U jednoj od svojih najpoznatijih knjiga, Essentials of Classic Italian Cooking, Hazan je napisala kako kuhanje može biti jednostavno ako se usredotočite na kvalitetne sastojke i koristite ih ispravno. Njezin umak od rajčice odličan je izbor za sve vrste tjestenine, piše N1.
Ovim umakom lako ćete impresionirati goste ili začiniti običnu večer kod kuće. Za pripremu je potrebno manje od sat vremena, a sastojke vjerojatno već imate kod kuće.