Umak odĀ rajÄiceĀ osnovni je, ali iznimno popularan umak za tjesteninu koji uljepÅ”ava svaki obrok. TalijankaĀ Marcella Hazan, koja je živjela i radila u SAD-u, podigla je umak od rajÄice na novu razinu svojim pristupom kuhanju.
Postala je poznata kuharica i spisateljica, a tajna njezinog najboljeg umaka leži u jednoj rijeÄi ā jednostavnost, piÅ”e N1.
Jednostavan umak punog okusa
Mnogi koriste gotove umake, no ustvrdila je da za tim zapravo nema potrebe. Umak od rajÄice je tako jednostavan za napraviti, a i puno jeftiniji od kupovnog s puno (nepotrebnih) dodataka. Njezin je umak Äasopis Delish Äak proglasio najboljim na svijetu.
Za pripremu Marcellinog savrÅ”enog umaka od rajÄice potrebna su vam samo tri osnovna sastojka: rajÄice, luk iĀ maslac. Naravno, ne zaboravite na prstohvat soli koji Äe dodati pravi okus.
Proces je iznenaÄujuÄe jednostavan. U tavu dodajte polovicu luka, ali ga nemojte sjeckati, samo ga stavite u tavu gdje Äe polako puÅ”tati svoju aromu dok se kuha. Dodajte malo maslaca i na brzinu popržite luk na maslacu. Zatim dodajte rajÄice i pustite da se umak kuha oko 45 minuta na srednjoj vatri.
Hazan je naglasil da kljuÄ savrÅ”enog umaka od rajÄice nije nasjeckati luk, veÄ pustiti da se sastojci polako kuhaju. Na taj naÄin se okusi potpuno izmijeÅ”aju i razviju svoju punu aromu. Luk, koji je cijeli, daje slatkoÄu, a maslac umaku daje svilenkastu teksturu.
Umak od samo tri sastojka
U jednoj od svojih najpoznatijih knjiga, Essentials of Classic Italian Cooking, Hazan je napisala kako kuhanje može biti jednostavno ako se usredotoÄite na kvalitetne sastojke i koristite ih ispravno. Njezin umak od rajÄice odliÄan je izbor za sve vrste tjestenine, piÅ”e N1.
Ovim umakom lako Äete impresionirati goste ili zaÄiniti obiÄnu veÄer kod kuÄe. Za pripremu je potrebno manje od sat vremena, a sastojke vjerojatno veÄ imate kod kuÄe.