Drugi dan kaštelanskog Zinfesta u znaku je dalmatinske marende i vrhunskih vina. Na samom početku posjetitelji su mogli uživati u Masterclassu, a nakon njega u natjecanju u spravljanju ''Dalmatinske marende''.
'' Sukladno projektu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, TZ Kaštela odlučila je promovirati dalmatinsku marendu uz Crljenak kaštelanski kao naš brand, pa nam se vinski sajam činio kao savršeno mjesto za ovu promociju'', kazala je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.
Stručni ocjenjivači sud činili su Tonči Drlje iz Aspire, Petar Božić chef restorana Spinnaker, chef Nikola Tomić, Jakov Bedalov kaštelanski vinar, Ivo Bilić ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole Split , direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović i direktorica TZ grada Kaštela Nada Maršić.
Samom natjecanju prijavilo se osam kuhara, što amatera što profesionalaca, a na stručnom žiriju nije bio lak posao jer trebalo je ocijeniti sve te delicije. Tako je žiri najbolju dalmatinsku marendu izabrao između osam jela, koja su se sastojala od tradicionalnih sastojaka ali bila je tu i poneka inovacija. Najbolji touch dalmatinske marende, ono autohtono što nas podsjeća na djetinjstvo i jela naših starih biralo se između sipe i boba, njoki od rikule i kreme od boba, bakalara na crveno, tripica, jetrice dolce garbo, gulaša od hobotnice, pašticade od tune i fažola sa hobotnicom.
'U Kaštelima se uvijek jako dobro marendaje, i kad god sam u posjetu Kaštelima uživala sam u vrhunskoj marendi. Ovim projektom i natjecanjem želimo promovirati jela naših starih, jela naših težaka, jela na kojima smo odrasli jer to je naše bogatstvo'', kazala je Vladović.
Nakon degustiranja svih osam jela , stručni ocjenjivački sud odlučio je kako je najbolju dalmatinsku marendu skuhala Dubravka Delić iz Kaštel Kambelovca, a kuhala je tripice. Druga najbolja marenda su pljukanci s junetinom koje je skuhala Jelena Medić iz restorana Grota iz Segeta Donjeg. Sipa i bob na malo suvremeniji način osvojile su treće mjesto, a inovativnu marendu skuhao je Stjepan Matas iz restorana Spinnaker u Marini Kaštela.
Sreću osvojenim prvim mjesto nije krila Dubravka Delić pa nam je tako kazala kako se više toliko ne trudi biti za tećom, a ujedno ima jako dobru nasljednicu. Naime, Dubravkina kćer Ana već je osvojila nekoliko kulinarskih natjecanja što u tandemu s majkom što samostalno.
''Moram vam reći kako vam ja ne koristim kurkumu, chia sjemenke i razne inovativne stvari. Ja vam kuham onako kako je kuhala moja mater i moja baba. Onako po starinsku, nema tu nikakvih tajnik sastojaka ni začina, samo sol i papar, te puno ljubavi. Mora se stalno stajati uz teću te paziti na jelo, i to vam je to '', kazala nam je presretna Dubravka.
Ponosna vlasnica drugog mjesta na ''Dalmatinskoj marendi'' Jelena Medić pojasnila nam je kako je njihovo jelo imalo jedan tajni sastojak koji ne mogu otkriti i vjeruje kako je on presudio ovom jelu.
''Svaki dan u kuhinji našeg restorana razmišljamo kako bi napravili neko novo jelo, igramo se s namirnicama i začinima. I, evo, upalilo nam je '', pojasnila je Jelena.
Stjepan pak voli autohtona jela prikazati na malo moderniji način, te ista poslužuje u restoranu Spinanker. Kako sam kaže ima gostiju kojima to paše, a pak ima oni koji volje tradicionalna jela.
''Volim se poigrati, volim autohtonom jelu dodati neku inovatinost, pa tako i današnjim bobu i sipi. Dodatak rikule, je nešto što se baš ne dodaje u njoke često, ali je jako ukusno, i prezentirano kao ''fine dining'', kazao je Stjepan.
Uz sva navedena jela ide dobra vinska kapljica, koje na ovom sajmu nije nedostajalo. Sajam traje još nekoliko sati pa možete povirit, degustirati neko jelo te kući ponijeti butelju vrhunskog kaštelanskog Crljenka.