Sandra i Dane Tahirović, vlasnici splitskog restorana *Zora Bila*, započinju novu gastro kolumnu na portalu Dalmacija Danas. Kroz nadolazeće tekstove čitatelji će moći otkriti tajne sezonske prehrane, naučiti kako pripremiti savršeni obiteljski ručak ili kako planirati količine hrane kada su gosti za stolom.
"Kuhanje nije samo stvar prehrane, već i uživanja, dijeljenja priča i čuvanja tradicije," kaže Dane Tahiović. "Želimo čitateljima pokazati da uz malo truda svatko može stvoriti jelo koje oduševljava."
Kuhinja baka i mama - u modernom ruhu
Poseban naglasak bit će na tradicionalnoj kuhinji naših baka i mama, ali u modernijem ruhu – bez teške zaprške i s idejama kako stvoriti ukusna jela na jednostavan i zdrav način. "Fažol bez zaprške? Moguće je, i to nevjerojatno ukusno," dodaje Sandra, naglašavajući kako će upravo takvi savjeti biti dio svake kolumne.
Kolumna će čitatelje provesti i kroz zanimljive priče o ljudima i događajima iz svijeta gastronomije, poput legendarnih splitskih kulinarskih ikona Dike Marjanović Radice i Marije Lulić, čije recepte i radne anegdote vrijedi sačuvati od zaborava. Također, zavirit ćemo na splitski pazar i peškariju, gdje se kriju osebujni likovi koji čine dio lokalnog kulinarskog identiteta.
"Sjećam se vremena kad sam na peškariji prvi put čuo povik 'Friška riba, viška!' – to je bio trenutak kad sam shvatio koliko su ovi ljudi duša našeg grada," prisjeća se Dane.
"Najzanimljivija pitanja obradit ćemo u kolumnama"
Uz anegdote, priče i savjete, kolumna nudi i prostor za pitanja – čitatelji će moći zatražiti ideje kako pripremiti određena jela, gdje nabaviti namirnice ili kako postaviti stol. "Naš je cilj ne samo pomoći čitateljima nego ih i inspirirati. Najzanimljivija pitanja obradit ćemo u kolumnama, jer tko zna, možda baš vi dobijete odgovor koji će vam promijeniti pogled na kuhanje," poručuje Sandra.
S ovom kolumnom nećete samo naučiti korisne trikove, već ćete i steći samopouzdanje u kuhinji. Cilj nije poučavati kuhanju – to je, kažu, rezervirano za radionice – već pojednostaviti procese, podijeliti male tajne velikih majstora i približiti kuhanje svima.
Bez zaprške i bez zadrške, kolumna "Trinaesto prase" vodi vas u svijet gastronomije, tradicije i suvremenih kulinarskih izazova. "Vezite se, polijećemo," zaključuju Sandra i Dane. Pridružite im se na portalu *Dalmacija Danas* – let počinje!