Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ne perete rižu prije kuhanja? Onda ste vjerojatno pojeli ovog kukca

Za dodatnu sigurnost, čuvajte rižu u dobro zatvorenoj posudi
D.D. / Foto: Pixabay15. travnja 2025. 15:42
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Možda ni ne znate, ali među vašim kuhinjskim namirnicama mogao bi se skrivati nepozvani gost. Rižin žižak - malen, ali uporan kukac - često pronađe put do vrećice riže još dok je u stadiju ličinke, sigurno zaklonjen unutar samog zrna. Iako nije osobito rijedak, nema razloga za paniku čak i ako ga slučajno pojedete - nije opasan po zdravlje.

Ipak, upravo zbog njega mnogi preporučuju da rižu operete prije kuhanja, navodi IFL Science.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Ovi sićušni kukci prirodno su prisutni u okolišu, a poput ljudi – ne mogu odoljeti dobroj hrani. Najviše ih privlači riža, ali znaju napasti i druge usjeve poput kukuruza i žitarica. Imaju karakterističnu dugačku rilicu kojom probijaju vanjsku opnu zrna. Dok se hrane iznutra, ženke u isto zrno polažu jaja, otvarajući tako vrata novoj generaciji žižaka – i potencijalnoj infestaciji u vašem kuhinjskom ormaru., prenosi N1.

Odrasli žižci su vrlo maleni

Tijekom industrijske proizvodnje riže provodi se fumigacija kako bi se broj štetnika sveo na minimum, no ni taj proces nije potpuno učinkovit. Odrasli žižci su vrlo maleni, ali njihove ličinke još su teže uočljive jer se nalaze skrivene u jezgru zrna. U pokušajima otkrivanja infestacija u skladištima, znanstvenici su čak koristili zvuk kako bi čuli kako ličinke grickaju zrna iznutra. Kada ih isprazne, izlaze kao odrasli kukci i proces se ponavlja – samo nekoliko njih može izazvati ozbiljan problem ako se riža dugo ne koristi i ne skladišti pravilno.

Sirova riža, posebno ona koja nije prošla dodatnu obradu, češće je izložena ovim kukcima. Istraživanja pokazuju da se najviše žižaka nalazi u neobrađenoj mljevenoj riži, dok su količine znatno manje u parboiled i uvezenim varijantama. Na razinu infestacije utječe i način skladištenja – termička sterilizacija, na primjer, može značajno smanjiti njihov broj.

Razloga za zabrinutost nema

Čak i ako poneki prežive sve industrijske mjere i završe u vašoj kuhinji, razloga za zabrinutost nema. Slučajno konzumiranje ličinke neće vam naštetiti – u najgorem slučaju, obrok će imati više proteina nego što ste planirali. Ipak, da biste ih se riješili i spriječili moguće širenje, dovoljno je isprati rižu prije kuhanja. Problem može nastati samo ako ih ostavite na miru – u tom slučaju mogu potpuno uništiti zalihu, pretvarajući rižu u sitan prah.

Veliki proizvođači zbog toga ulažu puno napora u sprječavanje infestacija, dok prosječni potrošači kod kuće uglavnom nemaju razloga za veću zabrinutost. Za dodatnu sigurnost, čuvajte rižu u dobro zatvorenoj posudi, dalje od topline i vlage – to je najbolji način da neželjeni gosti ostanu vani.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
5
Nice
5
What?
8
Laž
2
Sad
3
Mad
6
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
6
min
Više vatrogasnih intervencija u Splitu i županiji: Gorjelo u Solinu i na deponiju kod Trogira
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
5
sat
Loše spavate i to vam se ponavlja iz noći u noć? To je jako loša vijest za vas, morali bi ste potražiti pomoć
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
5
sat
"Di ću parkirat?" - ovo pitanje ne postavljaju oni koji koriste splitske javne bicikle
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
6
sat
DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
7
sat
Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    Racija u Dicmu: Ugostiteljski objekt zatvoren zbog kršenja propisa, muškarac priveden
    15. prosinca 2025. 12:18
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Reinerov sin je u pritvoru
    Reinerov sin je u pritvoru
    15. prosinca 2025. 17:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.