Jedan od centralnih punktova gradskog života u Splitu - splitski pazar. Ne možemo osporiti da je atrakcija u gradu podno Marjana gdje se najviše osjeti mentalitet, povijest i običaji lokalaca.
Ovog petka uobičajena situacija kao i inače. Ne može se kazati da je navala kupaca, ali oni Splićani koje kiša nije spriječila u izlasku, danas posebice kupuju verduru.
Prodavačice su na svojim bancima posložile sve ono što zemlja u ovom zimskom periodu nudi - rašćika, blitva, verzot, pupčar, bijeli kupus, zimska salata... Tu je blitva, mrkva, cikla, peršin i selen - korijen i list. Na bancima po 'sredini' pazara ima suhomesnatih proizvoda, jaja, maslinovog ulja...
Prodavači tvrde da prodaju domaće proizvode, da cijene nisu previše dizali i kako se u posljednje vrijeme kupuju manje količine.
- Ma 'ko ovome može odolit, ma pusti petak i post - govori jedan stariji gospodin, u razgovoru s prodavačem, dok kupuje suvo meso.
Ispred njih spremnici u kojima su razvrstani euri i centi.
Otkrivaju da nema više one izjave, kao prije mjesec dana, kad su pričali da "muku muče" s preračunavanjem, posebno sitnih kovanica eura.