Piše se, govori i slika kako je skup Jadran, sve poludilo s cijenama, ali i Lika ima konja za trku. Kilogram pečene janjetine u Ličkoj kući u Nacionalnom parku Plitvička jezera od prije neki dan je skočila na 60 eura ili 452 kune. Jednodnevna karta za odraslog za ulaz u Nacionalni park je 40 eura. Ulaznica je doprinos za trajnu zaštitu i njegovo uređenje, ekološku održivost pa su i brojčano ograničene. A svi znamo da je i broj ličkih janjčića ograničen. Biće su zato cijene otišle u nebo. Radi zaštite.
Gosti okrenuli glavu
Ma ne, radi se o ponudi i potražnji, rekli bi spremno ugostitelji, naročito oni koji su se tim tek počeli baviti. Naime, Lička kuća može primiti bez problema 150 gostiju, a u vrijeme ručka primjećeno ih je manje od 10 i manje od broja personala restorana u toj smjeni. Vani je bio lijep i sunčani dan, gosti, mahom stranci, zabavljali su se gdje će parkirati svoje automobile, ali do Ličke kuće nikako da protegnu korak. Nije ih privukao restoran izgrađen kao etno muzej, sav u drvu. Taj lički konj se dobro zaletio prema cilju, ali je publika okrenika glavu i otišla na drugu stranu.
Naravno, rekli bi mnogi, to je nacionalni park, normalno je da je u njemu sve skupo. Samo par kilometara sjevernije uz državnu cestu je restoran, bistro Old Shatterhand (naziv dobio po izmišljenom liku njemačkog pisca Karla Maya, pobratima Winnetoua). Kako se i film o Divljem zapadu snimao na Plitvičkim jezerima, tako je i cijenik malo, ka divlji. Tu je bilo nešto više gostiju. Valjda su računali da sve poslije Ličke kuće mora bit jeftinije. Pizze, hamburgeri, meso s grilla.
40 eura po glavi
Janjetine nije bilo, ali je zato miješano meso za dvije osobe čak 42 eura. Kobasice, svinjsko meso, pileći file, ćevapi, krumpirići, lepinja. Izgubilo se to ima nekih godina da se u jelovnik napiše koliko grama mesa ide u porciju miješanog mesa. Zašto bi sebe ugostitelj ograničavao, jel?! Navedeno je za biftek i ramstek. Znaju ugostitelji da se takva jela ne naručuju naslijepo, a i tu su cijene ovoturističke. Biftek 300 grama 33 eura, ramstek 300 grama 26,5 eura. Uz salatu i koje pivo eto vas blizu 40 eura po osobi.
Može li drugačije? Može. U restoranu Anita iznad Obrovca. Tu je pečena janjetina s ražnja 35 eura. Dobit će te je na terasi, na golom stolu, s priborom u papirnatim salvetama. I Anita ima miješano meso, kobasice, ćevape, ražnjiće, kotlete, sve od svinjetine. Takva raznolikost nije potakla pitanje o cijeni. A cijenu nemaju ni obližnji slapovi Zrmanje.
A najpovoljnija i najsigurnija varijanta kad ste baš gladni i niste skloni istraživanjem sezonskih restorana obloženih u drvu i prepariranim jelenima su restorani gdje ispred njih parkiraju kamiondžije. Oni su ljubitelji svježe hrane na žlicu, obilne porcije za fer cijenu. Tamo gdje su parkirani autobusi najbolje je izbjegavati.