Tržnice su pune, a cijene svuda više nego lani. Građani su također primijetili razlike. Neki smatraju da je sve barem duplo skuplje, dok drugi misle da su cijene porasle za pet do osam posto.
U Zagrebu ćete za kilogram janjetine izdvojiti 13 i pol eura, i sami trgovci kažu to je previše.
"To je ekskluzivna cijena, jer ovako skupo u životu nismo prodavali, digla nam se cijena za trideset posto više nego prošle godine", rekao je iz Zagreba.
U Osijeku ćete isto platiti devet, u Varaždinu 11,80, a u Splitu rekordnih 14,60 eura. Tražite li odojak, kilogram je u Zagrebu gotovo sedam eura, u Osijeku 6, 30 eura, Varaždin ga cijeni 8 i pol, dok je Split ponovno rekorder s 8,60 eura.
Za jaja kažu išla su od 70 do sto posto gore, no Mira iz Kašine, koja ih godinama prodaje tvrdi to nije istina.
"Govore kako je plac poskupio, kako je to sve skupo i ovo i ono, a tri eura su jaja. Pa koliko su onda jaja, a lani su 25 bila. Sad su evo oko 22 i nešto. Pa nisu uopće poskupjela", jasna je bila Mira.
U Osijeku su najskuplja 2,70 eura, na varaždinskoj tržnici gotovo za euro skuplja, 3 i pol, dok su u Splitu i Zagrebu po 3 eura, donosi Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV.
Vezica mladog luka najviše je poskupjela.
"Osamdeset centi, a lani je bilo pedeset, ali ne centi nego lipa. Pola kune", rekla je Slavica. Takve su cijene u Zagrebu, ali i u Osijeku je slično. "Rotkvica stoji jedan euro, a mladi luk isto, jedan euro", poručila je Ana iz Osijeka.
Ono što i Ana zna, jasno je na prvi pogled, a to je da rotkvice i mladi luk svugdje drže istu cijenu.
Sveukupno, za ovih pet proizvoda najviše će se izdvajati na splitskom pazaru, čak 27 eura i 80 centi, a najmanje na osječkoj tržnici, točno 20 eura. Razlika među tim gradovima je čak 30 posto. Više i od inflacije i od dojma građana.