Sezona prerade maslina je u punom jeku. Količine ploda su rekordne, ali količina dobivena maslinova ulja nikad manja, što će zasigurno utjecati i na njegovu cijenu, piše Dnevnik.hr.
Strojevi za preradu maslina diljem obale se ne gase. Urod koji se ne pamti, ali u rujnu je ipak palo previše kiše.
"Masline su pune vode. Randmani su od devet do 10 posto prosjek, za ovo doba godine puno manje njego prijašnjih godina", rekao je vlasnik uljare i maslinar Srećko Katinac.
Skuplja prerada, a manje ulja, ne zvuči dobro za potrošače, no zato je kvaliteta, kaže stručnjak za masline s Hvara, odlična.
"Fenoli su izvanredni, pikantnost, gorčina je ujednačena tako da sam jako jako zadovoljan", rekao je viši poljoprivredni savjetnik i maslinar Stanislav Štambuk.
U testnom masliniku Agencije za poljoprivredu kušala su se ulja mediteranske konkurencije. Domaći maslinari zainteresirani za njihove super intenzivne nasade.
"Sadimo ih gdje imamo površinu koja je ravna, gdje je plodno tlo i gdje može doći mehanizacija, čak i roboti se u svijetu rade - pustite robota on vam obradi cijeli maslinik. S obzirom na probleme radne snage, to je to", rekao je Damir Galić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Ali, nakon dugotrajnog istraživanja nemaju dobre vijesti.
"Naše sorte u ovim uvjetima, rekao bih da su malo neobuzdane, da su malo bujnije i ne daju se ukrotiti kao ove strane. Naše sorte nisu prikladne za ovaj sustav uzgoja", rekao je znanstveni savjetnik Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu Predrag Vujević.
Stoga će plodove do daljnjega umjesto robota brati vrijedne ruke domaćih maslinara.