Restoran Mare e Moti opravdan je razlog zbog kojeg se isplati "potegnuti" do Rogoznice, a rapsodija ukusa, boja i hrane koja izlazi iz njihove kuhinje postat će povodom zbog kojeg ćete se tamo više puta vraćati.
U Rogoznici su krajem travnja Daniel i Nikolina otvorili novi restoran koji je sljubio more i planine ne samo nazivom već i kombinacijom namirnica i kuhinje. Mare e Monti ima izražene temeljne postulate koji počivaju na sigurnosti, sljedivosti i održivosti standarda i kvalitete. Vlasnici su sezonu odlučili zamijeniti zajedničkim ulaskom u vlasništvo restorana koji će raditi čitave godine.
Ideja i vizija restorana koji je nastao spojem znanja i iskustava ovih chefova pokazuje nam hrabrost i odlučnost da vrhunsku kvalitetu pripremljenih jela učine dostupnom svima. Njihov povod ne počiva na uspjehu rada u ljetnim mjesecima već na dugoročnoj i zaokruženoj priči.
Kada smo čuli njihovu ideju nije nam bilo teško uputiti se do Rogoznice kako bismo ih i upoznali, ali i probali jela iz ponude.
Nikolini Ban je tek 21 godina i trenutačno je najmlađi Exquisite chef. Do ovakvog prestižnog postignuća došla je uz svoje mentore Daniela Kujundžića i Antuna Niševića, Exquisite MasterChef.
Nikolina kada se rodila ljubav prema kuhanju?
Učeći od malih nogu uz majku i baku moja ljubav prema kuhanju je samo rasla, a i završila sam srednju školu za kuharicu.
Exquisite chef je supervizor, kuhar, ali i osoba odgovorna za izradu recepata.....Kako nastaju ideje za nove recepte?
Osjećaj i želja za stvaranjem novih jela i onaj trenutak kada sam smisliš, kreiraš i ostvariš novi recept jednostavno se ne može opisati, tako je nastalo i moje autorsko jelo domaća tjestenina Mare e Monti.
Nikolina je u navedenom receptu ujedinila more i planine u jednostavnu, a opet nevjerojatnu kombinaciju morskih i kontinentalnih namirnica pomirivši dva "svijeta" u jednoj zdjelici. Naša Chef-ica inače sama pravi tjesteninu i fettuccine jer jedino na takav način može u potpunosti stajati iza svog jela.
Nikolina s ponosom ističe svoje podrijetlo, naime dolazi iz malenog mjesta Hrženik pokraj Krašića. Njezin osjećaj pripadnosti i želja za njegovanjem tradicije očituje se i u detalju odakle dobavljaju namirnice koje ona koristi u kuhinji. Sir stiže iz OPG Švalj, vina Pečaver i Barun iz njezinog podneblja, a Nikolina ne njeguje samo tradiciju već zagovara korištenje autohtonih proizvoda lokalnih proizvođača.
Imperativ je da vrhunska jela prati pomno izabrana “kapljica”. Vinska karta restorana Mare e Monti dosljedno prati ponudu jela stoga možete biti sigurni da ćete uz hranu koja mazi okusne receptore dobiti priliku kušati i posebnu selekciju komplementarnih vina.
Koliko je hrabrosti trebalo za otvoriti vlastiti restoran?
Radni kolega i ja razgovarali smo o idejama i željama za daljnjim usavršavanjem, tako smo se odlučili i zajedno ući u vlasničku priču i otvoriti restoran.
Nikolina je na prvu sezonu u kuhinji otišla kada je imala 15 godina i od tada kontinuirano gradi svoje znanje i brusi vještine u renomiranim restoranima duž Jadranske obale. S 19 godina je nakon svega 15 dana rada u restoranu postala voditeljica i chef kuhinje uz mentorstvo tadašnjeg chefa kuhinje.
Tadašnji chef se rado prisjetio tih početaka i njihovog prvog susreta kada joj je odlučio ustupiti mjesto glavnog chefa kuhinje.
"Jednostavno znate, osjetite, vidite kako netko drži nož, kako se kreće kuhinjom, to sam doživio s Nikolinom, odmah sam znao da će, ukoliko joj se pruži prilika, opravdati povjerenje. Tako se i dogodilo. Ne sumnjam da će Nikolina jako uskoro stajati rame uz rame poznatih chefova čija imena često srećemo u medijima", zaključuje.
Za kraj nam ostaje samo toplo preporučiti da se zaputite prema Rogoznici i posjetite restoran Mare e Monti, zahvaliti nam možete kasnije…