- Nekad ljudi nisu imali centrifuge za odvajanje maslinovog ulja, u tim prošlim vremenima je i nastao izraz 'noćnjak' – to je ono najfinije, najbolje ulje koje izađe iz maslina kroz noć, iznimno je čisto pa su ga stari ljudi ispravno držali posebno ljekovitim, u prehrani, ali recimo i kao 'kozmetiku' za kožu... - objašnjava nam ljubazna Ivana iz organizacije Noćnjaka etimologiju naziva po kojem je nadaleko poznata manifestacija dobila ime. A Noćnjak je doista poznat, što zapravo ne čudi nakon 24 godine održavanja u raznim mjestima Dalmacije, nakon 24 godine u kojima rade na spajanju maslinara i uljara, na njihovom povezivanju kako bi zajednički rješavali probleme i nedaće s kojima se susreću.
Brač je još uvijek nekako uljuljkan u predsezonu, ni blizu nema toliko turista kao u Splitu
Ove godine se međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak održava u Supetru, a putem od trajektnog pristaništa do Watermann Supetrus Resorta, gdje je središnji dio višednevne manifestacije – koja se nota bene trebala održati tradicionalno u ožujku (pitali smo Ivanu i zašto se tek u ožujku održava Noćnjak kada je noćnjak maslina ulja ipak vezan za kraj listopada ili početak studenog: odgovor je logičan, jer u to doba maslinari imaju previše posla pa sajmovni dani bolje 'legnu' na proljeće), ali je ipak prebačena za početak svibnja zbog blažih korona-mjera – jasno je kako je Supetar vezan uz maslinarstvo. Nekoliko je naime skulptura kamenica u Supetru koje podsjećaju kako se nekad iz maslina dobivalo ulje. Brač je još uvijek nekako uljuljkan u predsezonu, ni blizu nema toliko turista kao u Splitu, još ne vlada onaj karakteristični šušur od stranaca. To međutim ne znači da Noćnjak nije privukao priličan broj znatiželjnika. Potvrđuju nam to sami izlagači, nema ih previše, ali su bez obzira na gotovo prisnu atmosferu redom zadovoljni viđenim u prvih nekoliko sati manifestacije.
'Interesantno je, zadovoljni smo, Ljudi koji se bave maslinarstvom stvarno mogu doći do dobrih informacija, isplati se doći.' - kaže nam jedna 'maslinarka', a pridjev Noćnjaka 'međunarodni' opravdavaju između ostalih izlagači iz Bara u susjednoj Crnoj Gori. Iako je Bar starijima poznatiji po luci ili pruzi do Beograda, a svima po ukusnom šipku, barski maslinari došli su izlagati svoja ulja koja su u konkurenciji za nagrade. I oni su zadovoljni viđenim, druženjem i ostvarenim kontaktima.
"Prošle godine osvojili smo zlatnu medalju na Noćnjaku za kvalitetu ulja"
Posebnu pažnju privukle su dvije djevojčice, na njihovom štandu pored maslinovog ulja ima I ušećerenih mendula... 'Jedina smo škola ovdje. Prošle godine osvojili smo zlatnu medalju na Noćnjaku za kvalitetu ulja, ove godine se nadamo visokom mjestu...', sa smiješkom nam govori nastavnica ispred Učeničke zadruge 'Podježice', osnovne škole Vladimira Nazora Postira.
No, cijelu ovu pozitivnu gungulu, komešanje prijatelja, poznanika, maslinara, na jedan specifičan domaćinski način povezuje predstavnik organizatora Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije...
- Ukupno imamo 346 uzoraka na ovom 24. susretu maslinara i uljara, no moram podsjetiti i naglasiti kako nam je drago što je čak i prethodne godine, u onoj 'online' verziji Noćnjaka, zabilježena redovita zainteresiranost naših prijatelja i kolega, maslinara i uljara, što pokazuje koliko im je važno ocijeniti svoja ulja te sudjelovati na ovom događaju. Čak smo tada imali znanstveno-turističke skupove, mogli su na našim web stranicama vidjeti što će moći i ove godine. No, ovaj put će moći sve 'uživo', razgovarati s ljudima koji rade projekte, znanstvene skupove moći provjeriti i pitati sve što ih interesira... Važan je još jedan aspekt, mnogo poslova nastane u ovakvim osobnim kontaktima, čovjek može vidjeti stroj, vidjeti ambalažu, jer mi posvećujemo dosta pozornosti da dobijemo što kvalitetnije ulje i da dobijemo što bolji izgled, dizajn proizvoda. Tako da imamo posebne kategorije nagrada baš u tom pravcu...
"Svake godine bilježimo oko 20 posto sudionika"
Od tih 346 uzoraka čak 228 ih je došlo u kategoriji 'zlatne medalje'. Tu moram istaknuti što to znači: mi nismo uspoređivali te proizvode, nego svaki uzorak prema europskim pravilima se ocjenjuje za sebe tako da mogu svi biti zlatni ili brončani. Svaki zapada u kategoriju koja mu pripada, a to znači da više od 80 posto pristiglih uzoraka na ocjenjivanje ima izvrsnu kakvoću, radi se o ekstra djevičanskim maslinovim uljima, što je ono ključno što nas raduje. Imamo inače preko 30 izlagača, tvrtki koje 'prate' proizvodnju i preradu maslinovog ulja, a bilo bi i više da nam kapacitet dvorane dozvoljava. Zastupljeni su svi segmenti, od sadnje stabla do maslinovog ulja na policama trgovina.
Svake godine bilježimo oko 20 posto sudionika iz priobalnog područja Italije, Slovenije, Crne Gore,... Slovenci su dosta zainteresirani za Noćnjak, a posebno bih istaknuo inters udruga koje dođu na Noćnjak te prenose dalje znanja i iskustva koja su ovdje dobili.- najavio je Ljubenkov u nekoliko rečenica Noćnjak.
I dok su službene teme znanstveno-stručne tematike o maslinarstvu i uljarstvu ostavljene za iduće dane Noćnjaka, kao i nagrade za otvorena maslinova ulja, prvog dana su uručena priznanja Noćnjak 2022. među kojima valja istaknuti Priznanje 'Branko Škarica' za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva koje je dobio Radoslav Bobanović Polača ili Priznanje 'don Ante Alfirević' maslinarskoj udruzi za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva, a koje odlazi u Žrnovnicu, Udruzi maslinara Oblica.
"Svaki proizvod je jedinstven"
Željka Perdić u ime društva Bijaći, koje već godinama sudjeluje na manifestaciji Noćnjak naglasila je originalnost proizvoda.
- Svake godine dajemo na natjecanje proizvod od 1,500 godina stare kaštelanske masline! Za društvo Bijaći izrađujemo jedan od suvenira te se možemo pohvaliti kako godinama dobivamo zlatnu medalju kao najbolji proizvod od maslina. - kaže Perdić.
- Nastojimo da svi proizvodi od maslinovog drva koje radimo u našem obrtu 'Maslina i škoj' budu uporabnog karaktera, ali da izgledaju unikatno i autentično. Svaki proizvod je jedinstven po tom pitanju, jer se oblik drveta nastoji što više zadržati, poštivati, a istovremeno se pretvoriti u nešto upotrebno. Domaći jako vole maslinu i jako su zainteresirani za sve proizvode od masline, posebno za poklone ovog tipa jer je sve praktički unikatno. Mogu reći da stranci još više vole proizvode od masline nego mi Hrvati. - dodala je Željka Perdić.