Za Sinj nas najčešće vežu dva simbola - Gospa i Alka. Slavimo ih u kolovozu, u razmaku od petnaestak dana te ovaj grad u Dalmatinskoj zagori postaje središte ne samo Dalmacije, nego i Hrvatske.
Stoga je potrebno gostima ponuditi sve najbolje, a Sinj se uistinu ima čime pohvaliti. Od prirodnih ljepota, fascinantnog muzeja posvećenog Alki pa sve do gastronomije, bez koje složit ćemo, ništa ne može proći.
O delikatesama Cetinske krajine ne treba trošiti previše riječi. Dovoljno je spomenuti arambaše, uštipak, pršut...
Avantura koja se pokazuje kao pun pogodak
No, odnedavno mjesto u domu Sinjana nalazi Edek - prvo pivo proizvedeno u alkarskom gradu. Od gorljivih stanovnika ovog grada doznali smo da se radi o vrhunskom pivu, kojeg bi preporučili svakome. Stoga nam nije preostalo ništa drugo nego zaputiti se prema Sinju i pronaći pivovaru.
Nismo imali težak zadatak. Nalazi se na Alkarskom trkalištu, a gdje bi drugdje... Vlasnik je Ivan Šabić, 38-godišnjak u kojem je dugo kuhala ideja o pokretanju ovog posla. Zadnji posao mu je bio u Njemačkoj, gdje je radio u arhivu jednog zdravstvenog osiguranja.
- Na ideju o bavljenju pivarstvom došao sam tijekom studija u Zagrebu, gdje sam na jednom sajmu kupio knjigu o proizvodnji piva. Cijeli taj proces me odmah zaintrigirao i želio sam naučiti više o svemu tome, tako da sam pokušavao pronaći još literature koja u to vrijeme i nije baš bila dostupna, jer je hobistička proizvodnja piva u Hrvatskoj tada još bila u povojima, te nije bilo mogućnosti za nabavku opreme i sirovine za bavljenje kućnim pivarstvom. Svoje prvo pivo sam skuhao prije nekih sedam godina u Njemačkoj, gdje sam uspio pribaviti sve potrebno za kućnu proizvodnju - kazao nam je Šabić na početku razgovora.
Pivo "začinjeno" pravim imenom
Pravo pivo nije lako napraviti. Dapače...
- U početku je bilo nekoliko propalih pokušaja, ali nisam odustajao i na kraju sam uspio napraviti pivo koje se svidjelo ne samo meni, nego i prijateljima koje sam pozvao na degustaciju. Od tada se nisam prestao baviti pivarstvom te je pivo svaki put postajalo sve bolje i bolje - zadovoljno će nam.
Široj publici će odabir imena biti neznakovit, ali edek itekako zauzima važno mjesto u sinjskoj bogatoj povijesti. Naime, edek je, prema predaji, zarobljeni konj osmanlijskog vođe i simbol pobjede u Alki. Njega u alkarskoj povorci ispred vojvode i njegovog ađutanta vode dvojica momaka.
- Želja bila napraviti domaće Sinjsko pivo. S obzirom na to da sam i sam bio vodič edeka dugi niz godina, shvatio sam koliko je upravo on omiljena figura na Sinjskoj Alki i među stanovnicima Sinja. Kada sam shvatio koliki se šušur među ljudima stvori kad edek prolazi ulicama grada, nije bilo druge nego nazvati pivo tim imenom - opisuje nam Šabić.
Okus koji nas je oduševio
Detaljno nam je opisao proces proizvodnje piva.
- Proizvodnja piva počinje tzv. ukomljavanjem, gdje se u vruću vodu dodaje slad, kako bi se aktivirali enzimi koji škrob iz slada pretvaraju u šećere, koji će kasnije kvasac pretvoriti u alkohol. Kada je ukomljavanje završeno, pivo se pre-pumpa u drugi kotao na kuhanje, te se tu dodaje hmelj, koji pivu daje karakterističnu gorčinu i aromu. Nakon kuhanja slijedi fermentacija i odležavanje. Cijeli proces, od kuhanja do boce traje nekih dvadesetak dana - ispričao nam je Šabić.
Slad nabavlja iz Slavonije, hmelj je slovenski, dok kvasac stiže iz Belgije.
- Pivo je lagano, blage gorčine i jako pitko. Za fermentaciju koristim lager kvasac na malo višoj temperaturi od uobičajene za lager piva. Pivo tako zadržava lager karakter, ali dobiva i blage voćne note, koje su karakteristične za Ale vrste piva - govori nam Ivan.
Za sada su zadovoljni prodajom, koja će se zasigurno povećati s proširenjem kapaciteta pivovare.
- Reakcije Sinjana na pivo od samog početka su iznimno pozitivne te za sada dobivam samo pohvale na račun piva. Pivo se može kupiti izravno u pivovari, u restoranu Ispod ure u Sinju, te restoranu Naše misto u Gali - poručuje na kraju Šabić.
Još je otkrio dobru vijest, a to je da će se pivo uskoro naći i u ponudi nekoliko kafića u Sinju. A mi ne sumnjamo u uspjeh. Ivan je uspio napraviti vrhunsko pivo, i mi smo se uvjerili...
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.